Política

ZP fa un joc d'equilibris amb la carpeta catalana

El PSOE tomba el reconeixement del català a la UE i el pagament ara del fons de competitivitat, i evidencia la contradicció del PSC

Accepta un ràpid traspàs de les beques i defensa l'ús de la llengua pròpia a l'ensenyament

Les resolucions suposen un gest polític però sovint no es compleixen

L'executiu de José Luis Rodríguez Zapatero va constatar ahir al Congrés que no té cap interès a treballar perquè el català tingui estatus de llengua oficial a les institucions de la UE. El grup socialista va tombar la moció de CiU que instava el govern espanyol a aprofitar la reforma del reglament lingüístic europeu, amb motiu de l'adhesió de Croàcia, per aconseguir una vella reivindicació de la major part de formacions catalanes, incloent-hi el PSC, ja que fa pocs dies l'eurodiputada Maria Badia subscrivia un document en què se sol·licitava el ple reconeixement de la llengua emparant-se precisament en les futures modificacions a la UE per encabir-hi el croat.

El cop de porta de Zapatero a aspectes fonamental de la carpeta catalana evidencia que ja fa temps que no s'esforça ni a dissimular l'escàs interès per resoldre les reivindicacions d'aquest territori, tenint en compte que anys enrere, quan sovint forjava aliances amb diferents grups catalans, sí que s'havia compromès a portar el català a Europa, però al final es va aturar.

La qüestió del pagament immediat del fons de competitivitat ha estat una altra de les batalles perdudes per CiU en les últimes setmanes. Per segona vegada en poc temps, el PNB, UPN i CC ajudaven el PSOE a impedir que es facin efectius els diners.

Tant la qüestió del català a la UE com la del compliment del nou model de finançament van posar en una situació delicada el PSC, que ahir contraposava “l'oportunisme” de CiU a l'aprovació d'una moció –que porta el segell del PSOE– i per la qual s'insta l'executiu espanyol a posar en marxa els mecanismes bilaterals perquè s'enfili la negociació sobre el fons de competitivitat. La iniciativa, però, no parla en cap moment d'avançar el pagament, que és el que exigeix la Generalitat.

En tot cas, la votació de les mocions, que cada any tanca el debat de política general, té valor en clau política però sovint no es compleixen. Es tracta de gestos de l'executiu espanyol cap als grups i, dins d'aquest capítol, el PSOE es va mostrar sensible a l'impuls definitiu d'un paquet d'infraestructures que ja estan en marxa o que han estat llargament reivindicades i, sobretot, va donar llum verd perquè de manera urgent es faci efectiu el traspàs de la gestió de les beques.

Finalment, es va aprovar una iniciativa d'ERC per la qual s'expressa preocupació per l'actitud dels governs del País Valencià i les Illes Balears perquè en l'afany de modificar l'ús del català en l'ensenyament pretenen reduir-lo a la mínima expressió. La moció també es proposa defensar i difondre la tasca pedagògica dels sistemes educatius que introdueixen el català com a llengua vehicular.

Si el català ha progressat a la UE és gràcies al PSOE i al PSC, i no precisament al PP, que s'hi oposa
Francesc Vallès
coordinador del psc a madrid
El PSC havia assumit en un document el reconeixement del català a la UE i aquí hi vota en contra
Josep A. Duran i Lleida
portaveu de ciu al congrés

El PSOE aconsegueix aprovar-ho tot

El grup socialista va poder aprovar ahir les seves quinze propostes de resolució i això li va servir per reforçar-se tot assegurant que és falsa la feblesa que el PP vol atribuir a l'executiu de Zapatero. En anys anteriors és cert que havia perdut algunes votacions, però en aquesta ocasió ha funcionat perfectament el front PSOE, PNB, CC i UPN, que és el mateix que des de fa uns anys salva els comptes de l'Estat. Com a contrapartida, aquestes formacions van veure com tiraven endavant el gros de les seves iniciatives, mentre que el PP i els grups d'esquerres es van haver de conformar amb les engrunes, si bé ERC va guanyar la moció per preservar el català a l'escola. En el cas de CiU es van aprovar vuit de les seves quinze mocions. En general, algunes qüestions destacades del debat van ser les dels ajuts a les famílies que no poden pagar la hipoteca i l'intent d'expulsar Bildu.

Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.