la contra
Les aigües de Ribes de Freser
L'Ajuntament ha començat a rehabilitar o a endreçar la vintena de fonts del centre per engegar una ruta turística i de salut que dinamitzi el municipi i tota la vall ribetana
L'aigua és un bé escàs i un recurs vital arreu del món. Hi ha indrets, però, on, a més de tot això, és un element identitari i de promoció en tots els aspectes. És el cas de Ribes de Freser, i no només perquè hi ha una conegudíssima marca comercial d'aigua que ho recorda a bona part de les botigues, supermercats i hipermercats del país –també en alguns llocs de fora–, sinó perquè és un dels pocs indrets del país on conflueixen tres rius: el Rigat, el Segadell i el Freser, i perquè aquesta aigua per sort tan abundant ha estat el motor econòmic de la vall a través de la generació d'energia hidroelèctrica i pionera en aquest camp. Per tot això, l'aigua serà per exemple l'eix vertebrador del futur centre d'interpretació de la vall de Ribes i, per això, ja ho és de la Ruta de les Centrals Hidroelèctriques del riu Freser. Queda clar, doncs, que l'aigua és un segell per a aquesta vila de la comarca del Ripollès que dóna nom a tota una vall. I la gent que hi viu n'és conscient, molt conscient.
Ara, l'Ajuntament de Ribes de Freser fa un pas més a través del patronat municipal de turisme. Ha ideat un projecte a l'entorn de l'aigua d'una transversalitat molt potent. El fil conductor són la vintena de fonts públiques que hi ha repartides pel nucli urbà. La intenció és crear un recorregut assequible a tothom –que sigui fàcil de seguir– a través de totes aquestes fonts i, per això, està treballant en la definició d'una ruta senyalitzada adequadament i en l'edició d'un fullet explicatiu de tot plegat.
Aquesta ruta farà passejar els visitants per tot el poble i, per tant, serà un element més de dinamització comercial i turística. El contingut del fullet es completarà amb la informació del treball de recerca que està realitzant un alumne de secundària del poble sobre les llegendes lligades a aquestes fonts.
L'Ajuntament ha iniciat la rehabilitació de les fonts amb la de Can Palatí. Ho fa per mitjà dels treballadors de la brigada d'obres municipal i de dues persones contractades gràcies a plans d'ocupació del Servei d'Ocupació de Catalunya (SOC). La senyalització i el material promocional també han estat subvencionats per la Generalitat, amb un 70 per cent dels 5.380 euros que costen.
La llista de les que falten és llarga: la de Capdevila, la de Sucut, la de la Teula, la de Girafulls, la de Sant Cristòfor, la de Sotavia, la de Santa Caterina, la de Santa Margarideta, la del Sofre, la del Duc, la del Prat, la de Vistalegre, etc. A part de l'aigua, totes tenen un plus associat: una bona vista panoràmica, una llegenda, qualitats medicinals, etc... A la ruta, tothom hi pot fer la seva ruta.