Medi ambient

MONTCADA I REIXAC

Lafarge utilitzarà residus dels ecoparcs com a combustible

RECURS L'Ajuntament s'oposa a la resolució de la Generalitat perquè s'ha dictat “prescindint absolutament” de la seva opinió VEÏNS La plataforma antiincineració diu que la fàbrica de ciment es converteix així en una incineradora

En un any Lafarge ha substituït un 6,95% l'ús de coc de petroli

El Depar­ta­ment de Ter­ri­tori i Sos­te­ni­bi­li­tat de la Gene­ra­li­tat ha auto­rit­zat la fàbrica de ciment Lafarge de Mont­cada a cre­mar resi­dus pro­vi­nents dels eco­parcs –la fracció resta, la dels con­te­ni­dors gri­sos– per uti­lit­zar-los com a com­bus­ti­ble alter­na­tiu al coc de petroli. La uti­lit­zació de com­bus­ti­ble deri­vat de resi­dus –CDR n'és l'acrònim– s'ha incor­po­rat a l'auto­rit­zació ambi­en­tal inte­grada que la fàbrica va obte­nir de la Gene­ra­li­tat l'any 2008 com “un canvi no subs­tan­cial”. De fet, la futura uti­lit­zació de resi­dus d'eco­parc s'afe­geix a la inci­ne­ració, des del juny del 2010, de resi­dus com els fangs de depu­ra­dora, els fangs del procés de ren­tat del cafè, les fari­nes càrnies ina­de­qua­des per al con­sum, biodièsel fora d'espe­ci­fi­ca­ci­ons i gli­ce­ri­nes, i resi­dus de fusta i poda. Lafarge pre­veu incor­po­rar els resi­dus d'eco­parc com a com­bus­ti­ble a les seves ins­tal·laci­ons durant el pri­mer tri­mes­tre del 2012.

L'Ajun­ta­ment de Mont­cada ha pre­sen­tat un recurs de repo­sició con­tra la reso­lució del con­se­ller de Ter­ri­tori i Sos­te­ni­bi­li­tat, Lluís Reco­der, tenint en compte que “la reso­lució s'ha dic­tat pres­cin­dint abso­lu­ta­ment de l'opinió de l'Ajun­ta­ment, que no ha tin­gut la pos­si­bi­li­tat de pro­nun­ciar-se sobre els aspec­tes medi­am­bi­en­tals de com­petència muni­ci­pal”. El con­sis­tori afe­geix que no se li ha donat audiència ni tam­poc ha pogut veure l'expe­di­ent per fer-hi al·lega­ci­ons prèvies a la reso­lució.

La junta de govern local de Mont­cada cele­brada el 6 de juny, con­si­dera que aquest “menys­preu” al con­sis­tori és “espe­ci­al­ment punyent” si es té en compte la pre­o­cu­pació veïnal dels últims anys sobre la fàbrica de ciment, que ha donat peu a pro­ce­di­ments judi­ci­als, que a data d'avui seguei­xen oberts.

La Pla­ta­forma Antiin­ci­ne­ració de Mont­cada creu que, amb aquesta auto­rit­zació, Lafarge “deixa de fer ciment i es con­ver­teix en una empresa inci­ne­ra­dora”. El col·lec­tiu veïnal és de l'opinió que amb la crisi del sec­tor de la cons­trucció, les cimen­te­res han patit una dava­llada de la pro­ducció del 50%, que volen com­pen­sar: “acon­se­guint bene­fi­cis subs­tan­ci­als a par­tir dels ingres­sos que reben per cre­mar tota mena de resi­dus”.

Els veïns recla­men a l'Ajun­ta­ment que s'oposi al pro­jecte de Lafarge i que s'uneixi a la pla­ta­forma per evi­tar la seva posada en marxa i, alhora, tan­car unes ins­tal·laci­ons que repre­sen­ten “un perill per a la salut dels ciu­ta­dans” com en el seu dia ho va ser la inci­ne­ra­dora de la Fer­re­ria.

Així s'evita dur residus a abocadors

C.A.F.

Lafarge defensa que amb l'ús dels residus d'ecoparc com a combustible es dóna sortida al 35% de residus sòlids urbans i residus industrials assimilables que no es poden reciclar i que acaben duent-se a abocadors que provoquen gasos d'efecte hivernacle, contaminació, problemes de neteja, pudors i saturació. La fàbrica assegura que amb el procés d'utilització de combustibles alternatius al coc de petroli ha arribat a substituir-ne el 6,95% a la planta de Montcada, un procés “fet amb total seguretat i garanties”. Lafarge diu que aquesta pràctica és habitual a l'Estat espanyol i en altres països europeus, i que l'eficiència d'aquest combustible a les fàbriques de ciment ha estat destacada per la Comissió Europea com una de les millors pràctiques de la indústria en l'estalvi d'emissions de C02.

Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.