Infraestructures

La contra

El dia que van parir l'Espanya radial

Va ser el 23 d'abril de 1720. Un reglament per garantir el servei de correus des de Madrid posava les bases d'una política d'infraestructures catastròfica que ha perdurat fins avui

Va ser con­ce­buda el 1561, arran de la decisió del rei Felip II de situar la seu per­ma­nent de la cort a Madrid, amb tots els pro­ble­mes de sub­mi­nis­tra­ment de la capi­tal que això plan­te­java a par­tir de lla­vors. De manera cruel, però, l'Espa­nya radial es va parir un dia de Sant Jordi, de només qua­tre anys després del Decret de Nova Planta que havia ban­de­jat tot el que feia olor de català. El 23 d'abril de 1720 es va apro­var el regla­mento gene­ral para la dirección y gobi­erno de los ofi­cios de cor­reo mayor y postas de España, en los via­jes que se hici­e­ren, que dis­se­nyava la xarxa de camins perquè el ser­vei de cor­reus lla­vors aca­bat de naci­o­na­lit­zar hi pogués fer tran­si­tar les ordres reials cap a tots els seus ter­ri­to­ris, emmi­ra­llant-se en l'exem­ple francès. Només cal mirar la seqüència històrica de mapes annexa per veure que això tren­cava del tot la xarxa pre­e­xis­tent, i que es cor­res­pon de ple amb les actu­als car­re­te­res naci­o­nals... Nai­xia així un “cas para­digmàtic, l'espa­nyol en els tres dar­rers segles, de com no s'hau­ria de fer una política d'infra­es­truc­tu­res”, exposa el catedràtic d'Eco­no­mia ebrenc Germà Bel, que explica tota la història en el lli­bre España, capi­tal París, el qual en pocs mesos ja va per la setena edició en cas­tellà, i ara al febrer sor­tirà en català.

El 1747, l'Estat feia un pas més i, ja que amb les transac­ci­ons comer­ci­als que s'hi feien no es podia auto­fi­nançar cap camí, deci­dia pagar amb fons del tre­sor de la corona aquest tipus d'obres públi­ques. El regla­ment de car­re­te­res de 1761 hi posava el colofó: el rei paga­ria només les sis naci­o­nals amb ori­gen al quilómetro cero; les altres poques vies que pre­veia el regla­ment –com la d'Ala­cant a Bar­ce­lona–, les hau­rien de pagar els interes­sats. Els ve pre­sent? “Es van ado­nar que el que no pot fer el comerç, ho pot fer la llei”, cons­tata Bel, que resu­meix l'escarni –i el seu lli­bre sen­cer– en una frase d'Adam Smith a La riquesa de les naci­ons (1776), con­si­de­rat la base teòrica del sis­tema capi­ta­lista actual. “La major part de les obres públi­ques es poden ges­ti­o­nar fàcil­ment de manera que obtin­guin prou ingres­sos específics per sufra­gar la pròpia des­pesa que gene­ren”, hi diu Smith. I con­clou: “Una car­re­tera magnífica no pot tra­ves­sar un ter­ri­tori desert on hi ha poc o gens de comerç, només perquè resulta que porta a la capi­tal de l'admi­nis­tra­dor de la província”. Ves per on, segu­ra­ment ni el pre­si­dent del lobby Ferr­med, que el 2011 encara rei­vin­dica el cor­re­dor medi­ter­rani fer­ro­vi­ari, ho hau­ria pogut resu­mir millor.

Pre­ci­sa­ment, la xarxa fer­roviària con­forma el segon acte de la història de Bel, que és fàcil de deduir. Al vol­tant del 1850, apa­rei­xen a l'Estat diver­ses línies amb capi­tal pri­vat –la pri­mera, el 1848, la Mataró-Bar­ce­lona–, però de seguida els dipu­tats a Madrid aler­ten del “perill” que la capi­tal quedi aïllada, i pro­mo­uen un pla gene­ral de fer­ro­car­rils, el 1855, amb una colla de línies radi­als paga­des sobre­tot amb fons públics, a diferència de les que no ho són.

Lluny d'ate­nuar-se, el greuge s'ampli­a­ria al segle XX amb les auto­pis­tes: es va començar amb les de peatge, com la del Medi­ter­rani o la de la vall de l'Ebre, i se segui­ria amb tota la xarxa gratuïta a la resta, sobre­tot radial i pagada amb fons públics. Som al segle XXI, i res ha can­viat, amb la ine­fi­ci­ent xarxa del TAV, la més gran del món després de la Xina, pen­sada amb un sol propòsit, expres­sat l'any 2000: “Situar en deu anys totes les capi­tals de província a menys de qua­tre hores del cen­tre de la península”. I s'està com­plint. Aznar dixit.

Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.