Infraestructures

Spanair estudia substituir Ryanair a l'aeroport de Girona

La Generalitat negocia amb diverses companyies el buit de Ryanair

El govern veuria bé que Spanair posés una base a Vilobí

Spanair podria ser el substitut per cobrir en part el buit que deixarà Ryanair a Girona. La Generalitat ja ha començat els contactes amb diverses companyies perquè comencin a operar a l'aeroport de Girona, i l'opció de Spanair sembla ara mateix una de les més ben situades. De fet, ja està estudiant la viabilitat de posar fins i tot una base a les instal·lacions de Vilobí i oferir diverses rutes.

Des de dimecres s'estan celebrant a Fuerteventura les sisenes jornades d'aeroports regionals, amb la presència de càrrecs polítics i directius de diverses companyies, entre les quals hi ha Spanair, Ryanair, Vueling, Air Nostrum, Air Europa o Iberia. El director general de Transport i Mobilitat de la Generalitat, Ricard Font, reconeixia ahir que està aprofitant aquestes jornades per reunir-se amb totes aquestes companyies, i oferir-los la possibilitat de reprendre algunes de les rutes: “Els hem mostrat la condició en què està l'aeroport de Girona, perquè estudiïn la viabilitat per fer-hi algunes de les rutes. Totes han mostrat la predisposició a estudiar-ho, i ara n'hem de continuar parlant”. La Generalitat, doncs, no ha perdut el temps per buscar alternatives a Ryanair, només un dia més tard de l'anunci de la companyia i de la seva negativa a reunir-se amb el govern per negociar el conveni. Font, de fet, ja explicava ahir que ara l'objectiu és reconduir la situació amb Ryanair, però buscar també noves companyies que operin a Girona. Per la seva banda, el conseller d'Empresa i Ocupació, Francesc Xavier Mena, ja va advertir que no pensa “combregar amb rodes de molí”. Enmig d'aquesta estratègia, a ningú no se li escapa que el govern català veuria amb molt bons ulls que fos la catalana Spanair la que establís una segona base a l'aeròdrom de Vilobí d'Onyar.

Fonts de Spanair van confirmar a aquest diari l'interès del govern català i de la Diputació de Girona que la línia aèria catalana estudiï la viabilitat d'obrir rutes des de l'aeroport de Vilobí d'Onyar, qüestió que “estudiem amb molt d'afecte”. Aquestes fonts afegeixen: “Nosaltres ja volàvem des de Girona a Madrid –un vol que ja sabem que és rendible–, Maó, Mallorca i Eivissa, però ens vam retirar quan va entrar Ryanair. A hores d'ara ja sabem que la ruta a Madrid és rendible, però estudiarem l'operativitat que podríem fer des de l'aeroport de Girona”.

El precedent

Si s'acaba confirmant l'aterratge de Spanair a Girona, serà la segona vegada que la companyia opera des de les instal·lacions de Vilobí. La primera va ser el 2007, quan el 29 de gener inaugurava la ruta amb Madrid, la més demanada pels agents locals. Amb dues freqüències diàries d'anada i tornada, una a primera hora del matí i una altra al vespre, la ruta va ser un èxit de bon principi, amb percentatges d'ocupació superiors al 70%. Això va permetre sumar-hi una freqüència més al cap d'un mes i mig, a la tarda. A més, va començar a oferir, l'estiu d'aquell mateix any, connexions amb les Illes Balears, amb un vol diari a Palma, quatre vols setmanals a Maó i tres vols a Eivissa. Tot i que s'havia anunciat que les mantindria tot l'any, no van tenir el comportament esperat i, amb percentatges d'ocupació de menys del 50% a l'hivern, es van deixar de programar.

En canvi, es van ampliar a quatre les freqüències diàries a Madrid. Aquest quart vol va saturar la ruta, i el juliol del 2008 la companyia va anunciar la supressió de la connexió amb Madrid enmig d'una gran retallada de la companyia a causa de la crisi. Les administracions gironines van lamentar la decisió, però Ryanair –que ja operava aleshores un vol diari– va agafar ràpidament el relleu i va programar tres freqüències diàries. Actualment, Ryanair transportava 300.000 viatgers l'any entre Girona i Madrid, que era la segona destinació d'èxit només superada per Londres. Per això ha sorprès la decisió de la companyia irlandesa de suprimir la ruta, si bé en tot moment s'ha confiat que sortiria un substitut perquè s'ha demostrat que és un vol rendible.

Més taxes per al Prat

“L'aeroport del Prat haurà d'apujar les seves taxes aeroportuàries quan es privatitzi”, advertia Ricard Font, director general de Transports i Mobilitat, durant les jornades d'ahir a Fuerteventura. La gestió dels aeroports catalans, segons ell, es farà de manera individualitzada, “perquè puguin competir entre si”, va afirmar Font, que també va qualificar d'“insuficient” la proposta presentada ahir per Táboas. Gairebé al mateix temps, el secretari de Territori i Mobilitat, Damià Calvet, reclamava el traspàs dels aeroports de Girona i de Reus perquè, segons ell, això podria evitar casos com el de Ryanair, en què suprimirà divuit rutes, segons va anunciar dimecres passat. El motiu és que la política de Ryanair, centrada en tarifes molt baixes, difícilment podria continuar sent competitiva en un aeroport amb tarifes més altes. De fet, a tot Europa Ryanair només vola en els principals aeroports a Barcelona i Madrid, ja que les taxes públiques marcades per Aena són gairebé iguals que les que les companyies paguen en els aeroports secundaris.

2,3
milions de viatgers
preveu Ryanair que portarà el 2011 a Girona, lluny dels 4 milions acordats inicialment.
18
rutes
eliminarà Ryanair de la programació d'estiu a Girona per la manca d'acord amb la Generalitat.
Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.