Comunicació

l'entrevista

“Al País Valencià domina el ‘chavisme' mediàtic”

Des de l'associació asseguren que la premsa en català al País Valencià sobreviu en un estat d'“inanició”.

La Generalitat Valenciana és l'administració autonòmica que menys diners dedica a la promoció de la llengua pròpia als mitjans, menys fins i tot que Astúries. A més, el panorama comunicatiu valencià en general està dominat pels grans grups estatals. Vivim una situació de colonialisme mediàtic. Una llengua minoritzada no està en les mateixes condicions de competir amb una llengua d'Estat per la diglòssia que es produeix a les comunitats bilingües. En el món de la globalització, si una llengua no té presència en els mitjans de comunicació, no hi existeix. Les polítiques de normalització lingüística li donen valor d'utilitat a la llengua, és a dir, fan que la comunitat lingüística senta com a útil la seua llengua. A Catalunya, El Corte Inglés troba que el català és útil i s'anuncia en català; al País Valencià, en canvi, ho fa en castellà.

I aquesta inanició a què la Generalitat sotmet els mitjans en català és producte del desinterès o d'una acció deliberada per impedir la difusió de la llengua?

Al País Valencià no hi ha una política nacional de comunicació en el sentit que no s'han creat els mecanismes legislatius i administratius per a neutralitzar l'expansió dels grups forans, en benefici dels locals. El que predomina és el laissez faire, que, en la pràctica, es converteix en una política encaminada que el valencià [català] no reviscole. Hi ha una intencionalitat política per marginar tot allò que signifique defensa de la llengua.

I la persecució de les emissions de TV3, està en la mateixa línia?

Forma part d'eixa no política de comunicació nacional. La persecució és més pròpia d'una dictadura que no d'una democràcia i pretén negar que tenim una comunitat lingüística compartida amb Catalunya. Resulta absurd que es puguen veure canals internacionals via satèl·lit i que no es puga veure TV3.

Recentment el president de la Generalitat, Francisco Camps, va afirmar que no privatitzaria Radiotelevisió Valenciana (RTVV) perquè Canal 9 “permet una presència constant del valencià” en les pantalles. S'ho creu?

Va ser tot un exercici de cinisme. RTVV no compleix els objectius que la seua llei de creació estableix. Les xifres oficials parlen que Canal 9 emet en valencià entre un 50 o un 60 % de la programació, però les xifres reals ho rebaixen a un 36%, en el millor dels casos. Passa que es comptabilitza com a programes en valencià alguns que es presenten amb el nom en valencià però que després tenen els continguts totalment en castellà. RTVV, a més, no ha fomentat una indústria audiovisual valenciana pròpia. No la privatitzen senzillament perquè és un instrument polític per a traure rèdits electorals i per continuar practicant el chavisme mediàtic que domina al País Valencià. Entre Canal 9 i les TDT ultraconservadores han fet una Cadena del Movimiento bis.

Amb tot, i segons el seu cens, hi ha 170 mitjans en català al País Valencià. Com?

El País Valencià no està tan mal si mirem unes altres comunitats lingüístiques europees. Pensem que n'hi ha moltes que no tenen ni tan sols televisió pública pròpia. El cert és que hi ha una bona base. Clar que no ens podem comparar amb Catalunya, que és excepcional. Els Països Catalans concentren el 79% dels mitjans monolingües en llengües minoritzades que hi ha catalogats a la Unió Europea, seguits del País Basc.

Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.