salut
‘Xec nadó' amb risc
Els experts alerten que avançar un part per poder cobrar els 2.500 euros pot comportar problemes seriosos per a mare i fill
La presència de malalties es multiplica per dos per cada setmana que s'escurça el temps de gestació
Si alguna dona embarassada havia pensat en la possibilitat d'avançar uns dies el part per arribar a temps de cobrar els 2.500 euros del xec nadó, més val que s'ho hagi tret del cap. Així ho aconsellen els metges consultats per aquest diari, que alerten que els riscos d'un part induït abans de temps no compensen, de cap manera, els 2.500 euros. “La millor sort que poden tenir les futures mares i els seus fills és donar a llum quan els toca i no abans”, afirma el doctor Lluís Cabero, cap de servei de ginecologia i obstetrícia dels hospitals Quirón i Vall d'Hebron.
A partir de l'any vinent, l'Estat deixarà de pagar els 2.500 euros que, des del 2007, reben les mares que tenen un fill. Cap professional consultat admet conèixer casos de futurs pares que hagin sol·licitat avançar el part ni tampoc de metges que s'hi hagin prestat. No obstant, el doctor Xavier Demestre, pediatre i neonatòleg de l'hospital de Barcelona, assegura que la inducció de parts sense causes mèdiques que ho justifiquin no és un fenomen rar a la majoria de països rics. Tampoc ho és a Catalunya.
“Només cal veure el que passa abans d'un pont o d'algunes festes”, afirma Demestre. Però la realitat és que no hi ha estudis ni cap recull de dades de Catalunya que posi sobre el paper aquest fet. On sí se n'han fet estudis és als Estats Units, on, segons Demestre, fins a un 23% dels parts induïts ho són per “sol·licitud materna o per interessos aliens a l'embaràs”. Demestre assegura que a Catalunya, com a la majoria de països rics, també hi ha un percentatge “gens menyspreable” de prematurs tardans (els nascuts entre les setmanes 34 i 36) que neixen després de parts induïts o de cesàries en què no queda gaire clar el motiu pel qual es va optar per aquests procediments.
“Això es deu més a la manca de coneixements que a una mala praxi voluntària”, justifica Demestre, que alerta que “cada setmana que s'escurça l'embaràs, ni que sigui una de sola, és un risc afegit”. Un perill que sovint és menystingut, per desconeixement, tant per pacients com per metges. I això que diversos estudis dels EUA i europeus han constatat que el risc d'aparició de malalties es multiplica per dos per cada setmana que s'avança el part abans de les 38 setmanes.
El doctor Cabero també reconeix que alguns parts s'indueixen per raons no mèdiques, però considera que són una minoria. “La majoria dels equips són respectuosos amb els processos i, en el cas que la dona demanés avançar el part s'hi negarien i n'hi explicarien els perills”, afirma. “A més, aquest risc no valdrà mai els 2.500 euros, que, d'altra banda, tampoc li arreglaran la vida a ningú”, afegeix.
LA DATA
Prematurs de 34 a 36 setmanes
Un estudi del doctor Xavier Demestre, neonatòleg de l'hospital de Barcelona, alerta de l'augment en els darrers anys de prematurs tardans (els nascuts entre les setmanes 34 i 36 de gestació), que suposen al voltant del 80% del total de prematurs. El treball de Demestre, que analitza l'històric de naixements del centre entre els anys 1992 i 2008, confirma que l'augment total de prematurs s'ha d'atribuir a l'increment de prematurs tardans, els quals, tot i tenir menys problemes de salut que els nascuts amb menys de 34 setmanes, presenten una taxa de mortalitat cinc vegades superior a la dels nadons nascuts a terme.
Demestre afirma que el risc dels prematurs tardans ha estat “infravalorat”, ja que l'experiència confirma que són més proclius a patir patologies (respiratòries, digestives, neurològiques, infeccions, etc.) i més reingressos. Demestre insisteix en la necessitat d'orientar els protocols cap a l'objectiu d'intentar que els parts s'acostin tant com sigui possible a les 38 o 39 setmanes.
Publicat a
- El Punt. Barcelonès Nord 29-12-2010, Pàgina 28
- El Punt. Barcelona 29-12-2010, Pàgina 28
- El Punt. Camp de Tarragona 29-12-2010, Pàgina 28
- El Punt. Comarques Gironines 29-12-2010, Pàgina 29
- El Punt. Penedès 29-12-2010, Pàgina 28
- El Punt. Maresme 29-12-2010, Pàgina 28
- El Punt. Vallès Occidental 29-12-2010, Pàgina 28
- Avui 29-12-2010, Pàgina 21