Ciència

Catalunya, líder estatal de qualitat científica

Els investigadors catalans es poden comparar amb els de Canadà i Finlàndia

La recerca científica que es produeix a Catalunya lidera el rànquing estatal per impacte de les seves publicacions, segons l'estudi presentat ahir a Barcelona pel grup Scimago a partir de l'estudi Scopus 2003-2008 d'indicadors bibliomètrics d'activitat científica.

L'índex d'impacte en recerca científica fa referència al nombre de vegades que un article científic és citat per altres investigadors, i s'utilitza internacionalment com a valor de qualitat del treball dels investigadors. Així, en el període 2003-2008, com a mitjana ponderada, les publicacions realitzades per investigadors de Catalunya tenien un índex d'impacte d'1,40, que significa un 40% per sobre de la mitjana. Darrere Catalunya se situen les Balears (1,32), Aragó (1,23) i Madrid (1,19).

Si es compara internacionalment, la ciència de Catalunya té un índex d'impacte comparable a la de Canadà, Singapur o Finlàndia.

El rànquing global de publicacions científiques en el període 2003-2008, però, està encapçalat per Madrid (93.655). En aquest cas, Catalunya se situa en segona posició, amb 69.728 publicacions, mentre que Andalusia ocupa la tercera posició. En aquest apartat, el pes de Madrid està motivat en bona part per la concentració en aquesta comunitat d'un nombre molt important de centres científics d'àmbit estatal.

Centres destacats

La qualitat de la recerca científica de Catalunya –mesurada per l'índex d'impacte i quantitat de les publicacions– se situa per sobre de la mitjana internacional en camps com les matemàtiques, química, immunologia, ciències ambientals, física, informàtica, ciències dels materials, medicina i agricultura. Els nivells més baixos corresponen a la recerca en odontologia, ciències socials, empresa i energia.

Per centres de recerca, l'estudi destaca l'alt nivell d'impacte dels investigadors ICREA, l'Institut d'Estudis Espacials de Catalunya, Institut Català d'Investigació Química, Fundació Iris Caixa, Institut Català d'Oncologia i Centre de Regulació Genòmica.

Els centres docents amb un índex d'impacte més alt són la Universitat Pompeu Fabra, la Universitat de Vic i la Universitat de Barcelona.

Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.