Ciència

Ocells amenaçats pel canvi climàtic






Moltes de les espècies d'ocells que coneixem a Catalunya estan adaptades al clima actual i es desplacen sense problemes per aprofitar les millors condicions de cada època de l'any. Aquest equilibri és el resultat de processos evolutius de milers d'anys i modificacions molt lentes en els ecosistemes.

El canvi climàtic, per contra, està causant alteracions relativament ràpides de les temperatures i amenaça amb provocar distorsions als hàbitats naturals, que poden ser insalvables per a moltes espècies. Els ocells tenen una capacitat de moviment que, en principi, faria pensar que poden superar les amenaces del canvi climàtic. De fet, algunes espècies ja han canviat les seves rutes migratòries o les seves zones de cria per trobar espais on, per exemple, hi hagi les temperatures que consideren òptimes. En alguns casos, el canvi del clima pot ser insalvable i pot posar alguna espècie en perill d'extinció, si més no en els territoris on habitava tradicionalment.

Estudis internacionals

La relació entre la supervivència dels ocells i el canvi climàtic ha ocupat durant els últims anys centenars d'equips d'investigació arreu del món. Ara, un grup d'experts de l'Institut Català d'Ornitologia (ICO) encapçalat per Sergi Herrando ha realitzat el primer estudi específic sobre aquesta realitat a Catalunya i presenta els resultats en forma didàctica a través d'una pàgina d'internet al Servidor d'Informació sobre els Efectes del Canvi Climàtic en els Ocells i els seus Hàbitats (www.ecco.cat).

Entre els apartats més il·lustratius d'aquest projecte destaca una predicció de la distribució de quatre espècies d'ocells a Catalunya l'any 2050. De forma molt gràfica, els autors mostren la distribució actual d'aquestes espècies i com es poden reduir les zones amb condicions climàtiques òptimes d'aquí a quatre dècades. Les espècies triades com a exemple són la piula dels arbres (Anthus trivialis), el mosquiter comú (Phylloscopus collybita), la gralla de bec groc (Pyrrhocorax graculus) i el reietó (Regulus regulus).

“Per fer aquesta projecció s'han fet servir quatre espècies que es troben en regressió a Catalunya i que, com es veu en els gràfics, poden resultar molt afectades per l'increment de les temperatures que indiquen els models internacionals”, explica a aquest diari Sergi Herrando.

Conscienciació ciutadana

El nou servidor d'informació aporta també dades de l'afectació del canvi climàtic sobre les poblacions d'ocells de Catalunya, fitxes d'ocells i hàbitats afectats pel canvi i documents amb els resums dels principals estudis sobre les conseqüències del canvi climàtic en les diferents espècies d'ocells. Un dels exemples documentats és el de la perdiu blanca, un ocell de muntanya que a Catalunya només es troba en els prats dels sectors més elevats dels Pirineus. Aquest ocell presenta a l'estiu un plomatge marró o gris semblant a les pedres de l'àrea on viu. A l'hivern canvia el plomatge per un de totalment blanc, que li serveix per amagar-se dels seus depredadors enmig d'un ambient completament nevat. Si el canvi climàtic comporta menys nevades a l'hivern, la perdiu blanca serà molt més visible i, en conseqüència, podrà ser capturada fàcilment per altres animals, expliquen els responsables de l'estudi.

Sergi Herrando, d'altra banda, recomana als visitant de la nova pàgina web l'apartat Test d'actitud personal, on els ciutadans poden adonar-se de la importància de les seves actituds personals en l'evolució del canvi climàtic i l'impacte en el futur dels ocells analitzats.

Divulgació
L'Institut Català d'Ornitologia disposa d'una de les pàgines web més completes i útils de Catalunya al servei dels amants dels ocells, www.ornitologia.org. Aquesta pàgina inclou un enllaç al Servidor d'Informació sobre els Efectes del Canvi Climàtic en els Ocells i els seus Hàbitats (www.ecco.cat).
Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.