Educació

educació

No hi ha material informàtic per fer religió en català

El professorat supleix aquesta mancança amb imaginació

Les editorials no aposten per fer material didàctic de religió adaptat a les noves tecnologies i el Bisbat té previst tractar el problema amb Ensenyament

Els professors de religió catòlica d'aquells centres de la diòcesi de Girona en què ja s'ha implantat el programa de digitalització Educat 1x1 no el poden fer servir a les seves classes per la falta de materials didàctics en català. El delegat d'Ensenyament del Bisbat, Pere Micaló, va lamentar ahir aquesta situació, va explicar que els docents supleixen aquesta mancança amb imaginació i va agrair-los l'esforç que estan fent. “L'assignatura de religió representa un 30% del mercat i a més és una matèria optativa, de manera que de moment no hi ha cap editorial que s'hagi atrevit a fer una oferta en català”, va raonar Micaló. I, dins d'aquest programa de digitalització, el material de religió catòlica en castellà tampoc no és gaire abundant. “Hi ha alguns PDF i prou”, va dir. El delegat d'Ensenyament del Bisbat de Girona va indicar que aquest és un tema pendent de resoldre i del qual es parlarà amb el Departament d'Ensenyament.

Estudiants de religió

Aquest curs, a la diòcesi de Girona, hi ha un total de 103.166 alumnes de centres públics i els integrats a la Fundació Escola Cristiana de Catalunya que assisteixen a classe de religió catòlica, la qual cosa representa un 37,49% del total d'estudiants dels diferents nivells educatius, segons les dades que va donar a conèixer ahir Micaló coincidint amb el període de preinscripcions. El delegat d'Ensenyament va indicar que en relació amb el curs passat les dades es mantenen força estables, si bé amb algunes variacions. En l'ensenyament públic, s'ha registrat, en el tram d'infantil i primària, un petit descens en el nombre d'alumnes (d'un 1,42%) mentre que en les etapes de l'ensenyament secundari obligatori i batxillerat hi ha hagut un lleuger increment, de prop de l'1%.

Població immigrant

Micaló va ressaltar que, dins del col·lectiu immigrant, hi ha alguns casos, pocs, d'alumnes de confessió musulmana que assisteixen a classes de religió catòlica i d'altres casos, els més nombrosos, de fills de famílies llatinoamericanes que trien aquesta matèria. En aquest sentit, el delegat d'Ensenyament va remarcar que, mentre que el nombre d'alumnes autòctons que van a classe de religió es manté estancat, entre l'alumnat llatinoamericà aquesta és una opció que va a l'alça.

154 professors imparteixen les classes

Aquest curs hi ha 154 docents fent classes de religió, deu més que el curs anterior. No obstant això, el nombre de jornades laborals ha variat poc i ha passat de les 131 del curs passat a les 132.

Acompanyament per als docents més joves

Atès que la majoria dels docents de religió són acabats de llicenciar i els falta experiència, la delegació fa tasques d'acompanyament a les aules mitjançant el centre de recursos educatius.

Mestres que treballen en més d'un centre

La majoria dels mestres treballen en més d'una escola per fer una jornada laboral sencera. Només hi ha tretze escoles i vint-i-nou instituts on la demanda es cobreix amb un únic professor.

Més professores que professors fent religió

D'entre els 154 docents que aquest curs imparteixen classes de religió catòlica, un 55% són dones i un 45%, homes. Són assignats per Ensenyament a proposta del Bisbat.

Material per repartir a les famílies

Coincidint amb la preinscripció, la delegació d'Ensenyament del Bisbat ha editat uns fulletons per informar les famílies sobre la possibilitat d'apuntar els seus fills a les classes de religió.

Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.