Badalona
La millor melodia sona a integració
Infants de la zona sud participen en un projecte musical que vol afavorir la igualtat d'oportunitats i la inclusió social
D'orígens diversos, toquen peces i instruments creats per ells mateixos, en equip
S'aixeca el teló i, després d'una magnífica actuació dels seus mestres, ells esdevenen els autèntics protagonistes dalt de l'escenari. Segueixen les mínimes directrius del director d'aquesta particular orquestra, Pablo Persico. Primer comença un amb una lleu melodia que surt d'un instrument ben estrany. I, ràpidament, s'afegeixen els altres, en sintonia, despertant els aplaudiments d'un públic entregat. No han fet ni una cançó i ja s'han ficat a la butxaca el respectable. En certa manera, l'èxit era el més probable, perquè no han fet una altra cosa que aplicar en un moment tot allò que han experimentat al llarg d'uns mesos.
Amb tot, la qualitat del que han produït és el menys important. Aquest grup de 40 nens i joves d'entre 9 i 18 anys residents als diferents barris que conformen la Badalona Sud han après molt més que conceptes musicals. Des del mes d'octubre passat, un o dos cops per setmana a la seu de l'Ateneu de Sant Roc, han après a conviure, com una única comunitat, sense reparar en si un és gitano, xinès, pakistanès o català. L'instrument, crear i practicar música, és l'excusa per a aquest projecte, anomenat Barris en solfa, i que té l'objectiu d'afavorir la igualtat d'oportunitats i la inclusió social entre els més joves. “El més interessant és la dinàmica de grup que generen, com un equip que fa pinya”, diu Persico, especialista internacional en educació musical per a la inclusió social. Als assajos, la batuta era d'ells i la música “els transformava”. “Fins i tot eren capaços d'estar en silenci cinc minuts seguits!”, exagera tot constatant el poder de la música per integrar les persones. Així, els resultats obtinguts l'han “meravellat i sobrepassat”. El més difícil, però alhora el més apassionant, era veure com nens i nenes amb codis de conducta i formes d'expressió diverses convergien en uns “valors comuns”. I, sobretot, s'ha aconseguit un desenvolupament personal “increïble” en cadascun d'ells. Altres músics professionals que fan de mestres valoren l'atractiu per la música que ofereix l'experiència. “No els fiquem la música al cap. Ella els atrapa des d'aquí”, diu Victor Carol assenyalant-se el cor. “Els neix una llavor que potser creixerà”, afegeix el percussionista Ravid Goldschmidt abans que la Sol i l'Adel, dos alumnes, assegurin: “La música ja ens mola”; com per poder dedicar-s'hi en un futur.
Perquè, en definitiva, es tracta de tenir un futur, havent après primer la lliçó de la convivència i del civisme. Ho assenyalen al Consorci Badalona Sud, que impulsa el projecte amb el cofinançament de l'obra social La Caixa i la col·laboració dels centres educatius i entitats del territori. Tant el seu gerent, Miquel Dosta, com el regidor del districte 6, Ferran Falcó, destaquen el reforç escolar i els valors extraescolars de l'experiència, que “ha de continuar fent-se” amb l'objectiu final de crear l'Orquestra Infantil i Juvenil Badalona Sud. Fins llavors, però, la pròxima parada del camí serà el 19 de juny, actuant a l'Auditori de Barcelona amb una orquestra professional.