Societat

Hereu no preveu executar encara el pla urbanístic per a la façana de la Glòria

Gaudí pensava construir l'escalinata sobre el carrer Mallorca

S'hauria d'enderrocar una illa de cases

Força afluència de visitants en la reobertura

L'Ajuntament de Barcelona no es planteja encara afrontar l'expropiació i enderrocament de l'illa de cases de l'Eixample que hauria d'acollir la gran façana pendent de la Sagrada Família, la façana de la Glòria. L'alcalde, Jordi Hereu, vaticina que el final de les obres de la nau central del temple no accelerarà “les dels accessos”. Hereu veu “encara molt lluny” abordar l'execució completa del pla urbanístic de la Sagrada Família.

La cerimònia de consagració i dedicació a Déu del temple ha tornat a posar de manifest la singularitat urbanística del projecte. L'Ajuntament es proposa “estudiar amb més profunditat el pla. Feia 128 anys que duraven les obres i el projecte anava per un costat i l'ajuntament i les institucions per un altre”, va tornar a queixar-se ahir l'alcalde. I és que el temple no disposava de permís d'obra, malgrat que no se li havia exigit mai, ja que es considerava “un projecte de ciutat”. Però el vaticini de l'arquitecte Jordi Bonet que el pla actual podria estar enllestit el 2026 ha enviat la pilota a la teulada municipal.

El consistori vol esperar que el túnel de l'alta velocitat s'acabi i hi comencin circular els combois per afrontar una nova planificació sobre la zona. Ni el Patronat de la Sagrada Família ni els responsables de les obres han aprofitat la benedicció papal per reivindicar el projecte d'escalinata i plaça que Gaudí va preveure just a l'illa de cases que formen els carrers Mallorca, Marina, València i Sardenya.

Els immobles d'habitatges de la illa estan a precari, ja que l'espai és zona verda però s'hi va permetre construir per la indefinició del pla de la Sagrada Família. El bloc més gran es va començar a tramitar i construir el 1975, abans que les obres del temple multipliquessin la seva velocitat gràcies als avenços tecnològics i a les aportacions del turisme. Els portaveus veïnals s'han afanyat a advertir que, en cas d'expropiacions, s'hauria de tenir en compte els preus de mercat. Amb la crisi resulta complicat avançar l'abast d'una operació urbanística tan complexa.

La cerimònia d'ahir no farà altra cosa que augmentar encara més les visites a la nova basílica. Ahir mateix, eren constants, i l a nova zona estrella per fer-hi fotografies era la nau central i la cripta amb la bulla de Benet XVI.

LA DATA

1882
Van començar
les obres de la Sagrada Família. La cripta és l'única part que Gaudí va acabar en vida.

Els botiguers es queixen del poc calaix per la visita

El tancament del recinte durant dies ha generat força malestar entre els botiguers de la Sagrada Família. La majoria es queixaven que els hauria sortit més a compte tancar durant una setmana, ja que els pelegrins no van poder acostar-s'hi fins al mateix dia i estaven més pendents del pontífex que de comprar.

El dispositiu més gran de la història dels Mossos

El desplegament per garantir la seguretat del seguici del Vaticà ha estat el dispositiu més gran que han muntat mai els Mossos d'Esquadra. Hi van participar 4.000 agents, 800 dels quals eren estudiants de l'Institut de Seguretat. Agents i estudiants de policia s'intercalaven en el recorregut del papa pel carrer.

Més catalans en la reobertura de la nova basílica

Tot i que el gruix de visitants de la Sagrada Família continuen sent els turistes estrangers, ahir s'hi podia sentir parlar força català. Les imatges de la nova basílica han fet augmentar l'interès català per la nau central i la seva cobertura, una de les imatges que es van poder veure durant la retransmissió.

Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.