ANTONI CASTELLÀ
SECRETARI D'UNIVERSITATS I RECERCA
“Es retallarà menys a les universitats més eficients”
“Seria un error estratègic plantejar una rebaixa lineal del 10% perquè és important reconèixer a les universitats que fan un esforç en l'equilibri pressupostari”
“És un bon moment per obrir el debat i per intentar consensuar un model català”
“La retallada ha d'afectar mínimament els elements més estratègics”
El nou secretari d'Universitats es mostra orgullós de l'alta qualitat dels resultats de docència i de recerca. No obstant això, ja treballa per introduir canvis en els punts febles del sistema: la governança i el finançament.
Vostè ja ha traslladat a rectors i presidents de consells socials la necessitat de reformar el model de governança de les universitats públiques...
És essencial obrir un debat serè i seriós sobre com podem millorar les eines de gestió i de governança. Ja l'inicien els rectors amb el llibre blanc i els consells socials també elaboren una proposta pròpia. Per tant, ara és un bon moment per intentar consensuar, en el termini d'un any, el model de governança català que ens ha de permetre negociar amb Madrid una modificació de la llei estatal d'universitats, la LOMLOU. Mentrestant, hi ha un segon repte important que té a veure amb la governança i és el finançament.
Com hauria de ser aquest nou model de finançament?
Ha de donar missatges clars cap a l'eficiència de cada euro gestionat. I això vol dir avaluar criteris de docència, de recerca i de gestió. Possiblement, també vol dir analitzar rànquings. En resum, el model de finançament ha d'incentivar aquelles universitats que estan fent un esforç intern d'eficiència, que en són moltes, i desincentivar aquelles que no ho estan fent. Sobretot en una situació crítica de les finances públiques, en què tot indica una retallada del 10% del pressupost consolidat.
La retallada no afectarà igual totes les universitats?
Seria un error estratègic plantejar una retallada lineal. Per això hem començat a retocar l'actual model per fer que l'impacte del 10% sigui major o menor en funció de com la universitat estigui fent les coses.
Aquest retoc s'ha de fer amb una certa celeritat.
El calendari per presentar i consensuar el nou model és d'aquí a la primavera, que coincidirà amb la redacció definitiva dels pressupostos. Possiblement, un nou model de finançament necessita més temps i és molt probable que el plantegem en dues fases. Una primera reforma ara, que donaria a les universitats el marge d'un any per adaptar-se a un sistema ja definitiu.
Això vol dir que el nou model està molt avançat. Com serà?
Aquest model està avançat però no el farem públic fins que no haguem parlat amb les universitats. De moment, el que sí hem plantejat als rectors és la voluntat d'intentar dotar el sistema de la màxima eficiència, en aquests moments de retallada. És una oportunitat per dotar d'eines les direccions de les universitats que han fet un esforç elevadíssim d'eficiència.
Si es tracta de premiar les universitats que són més eficients, augmentarà el percentatge de finançament variable? S'hi afegiran més criteris?
Això és el que estem treballant. Hi ha d'haver una part important de finançament variable en funció d'objectius i analitzant cada universitat. A partir d'aquí, hi ha indicadors per a objectius. Tenim uns índexs i podem afegir-n'hi d'altres. Però en aquests moments, hi insisteixo, és important reconèixer a les universitats que fan un esforç en l'equilibri pressupostari.
En l'àmbit de la recerca, com afectarà la retallada del 10%?
Haurem de ser curosos en què podem estalviar perquè l'impacte sigui el mínim. Tenim un molt bon sistema de recerca al nostre país, amb uns resultats molt potents i, per tant, és un model a consolidar i a preservar. Per això, intentarem que els elements més estratègics es vegin afectats mínimament.
Serà el cas del programa ICREA, de captació d'investigadors de primera fila?
Aquest programa no es veurà afectat perquè ICREA té els compromisos assumits per aquest any 2011 i, a més, és un programa transversal.
Una situació complicada que ha hagut d'assumir des que té el càrrec ha estat el conflicte a la Universitat de Barcelona.
En el fons dels plantejaments, hi ha substancialment punts d'acord entre el rector i el president del consell social de la Universitat de Barcelona. En les últimes setmanes, les coses s'han anat reconduint i estic convençut que, en el ple del consell social d'avui, hi haurà acord en els pressupostos.