Societat

La contra

Mil famílies més sense llar

El ple de Terrassa demana que es modifiqui la llei a favor de la dació per evitar desnonaments en cas d'impagament d'hipoteca quan el deutor ho és de bona fe i l'habitatge és l'habitual

El Jose i la seva família seran des­no­nats el 18 de febrer del seu habi­tatge al barri de les Are­nes de Ter­rassa. Es tracta d'una del miler de famílies que es que­da­ran sense llar a Ter­rassa en els pròxims mesos, ofe­ga­des per la con­demna de no poder pagar la hipo­teca. Per can­viar la situ­ació d'aques­tes per­so­nes que aca­ba­ran sent exclo­ses de la soci­e­tat, el ple muni­ci­pal de l'Ajun­ta­ment de Ter­rassa de dijous pas­sat va apro­var una pro­posta de reso­lució pre­sen­tada pel PSC, ICV-EUiA i ERC per dema­nar la modi­fi­cació de la legis­lació vigent perquè s'intro­du­eixi la dació en paga­ment com a forma de liqui­dació del deute hipo­te­cari en els casos de sobre­en­deu­ta­ment per­so­nal i deute hipo­te­cari, quan el deu­tor ho és de bona fe —per cau­ses sobre­vin­gu­des com ara la pèrdua del lloc de tre­ball, per una malal­tia o per un divorci— i el bé hipo­te­cat és l'habi­tatge habi­tual. Amb aquesta moció, el tri­par­tit ter­ras­senc també volia posar de mani­fest l'ús abu­siu de le clàusu­les del con­tracte hipo­te­cari que fixen un límit a la vari­ació a la baixa del tipus d'interès vari­a­ble con­trac­tat.

El tinent d'alcalde d'Acció Social i Drets Civils i por­ta­veu d'ERC, Isaac Albert, va adme­tre que el que demana l'Ajun­ta­ment en aquesta pro­posta de reso­lució és “com­pli­cat”, però va recor­dar: “La política és l'art de dibui­xar el futur, i hem d'aju­dar a fer camí”. En la mateixa línia, el por­ta­veu d'ICV-EUiA, Manel Pérez, va adver­tir que “es tracta d'un con­flicte social” i va afir­mar que és un pro­blema “d'una gran mag­ni­tud” que cada vegada afecta més famílies. El grup muni­ci­pal de CiU s'hi va sumar i va ins­tar que la llei sigui “urgent”, La regi­dora naci­o­na­lista Montse Playà va recor­dar que es tracta d'una pro­posta “lògica” que res­pon a una demanda de la ciu­ta­da­nia. El PP es va abs­te­nir, fet que va jus­ti­fi­car el regi­dor popu­lar Pere Sánchez: “Crec que ara, per més que li dema­nem al govern cen­tral la modi­fi­cació de la legis­lació vigent d'avui per ahir, seria com­pli­cat”.

En el marc d'aquest debat, la Pla­ta­forma d'Afec­tats per les Hipo­te­ques de Ter­rassa va inter­ve­nir en el ple muni­ci­pal, ves­tits amb samar­re­tes amb el mis­satge “Stop des­no­na­ments”, per dema­nar a l'Ajun­ta­ment que insti el govern a apro­var una moratòria o imple­men­tar les mesu­res necessàries per para­lit­zar els des­no­na­ments. Per a les famílies que ja no són a casa seva, l'enti­tat va recla­mar que s'apro­vin amb caràcter d'urgència mesu­res des­ti­na­des a fer que els pisos buits siguin posats a dis­po­sició d'aquests afec­tats en règim de llo­guer social, que no superi el 30% de la renda fami­liar dis­po­ni­ble. A més, la pla­ta­forma va sol·lici­tar que es creï una comissió espe­cial mixta per fer un diagnòstic com­par­tit de l'estat del dret a l'habi­tatge a Ter­rassa i bus­car alter­na­ti­ves per garan­tir-lo.

La tinenta d'alcalde de Pla­ni­fi­cació Urbanística i Ter­ri­tori, Carme Labòria (PSC), va asse­nya­lar que el ser­vei d'asses­so­ra­ment muni­ci­pal per ori­en­tar les per­so­nes afec­ta­des pel sobre­en­deu­ta­ment hipo­te­cari ha atès des del juliol del 2008 més de 550 famílies. La majo­ria dels casos, però, arri­ben a l'ofi­cina en una situ­ació molt avançada d'endeu­ta­ment i amb pocs ingres­sos. Les solu­ci­ons que ofe­reix el ser­vei muni­ci­pal impli­quen sem­pre que l'afec­tat arribi a un acord amb l'enti­tat finan­cera. Labòria va fer una crida als ciu­ta­dans perquè “es moguin abans de tenir l'ordre de des­no­na­ment” i recor­rin a l'Ajun­ta­ment per mirar de recon­duir la seva situ­ació.

Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.