Societat

Educació

Introducció de les noves tecnologies

“No podem tornar enrere, al segle XX”

Instituts que han iniciat la digitalització de les aules fan una crida a no malmetre el canvi tecnològic i pedagògic engegat

Rigau aclareix que els centres que treballen amb ordinadors ho continuaran fent a primer d'ESO

La titular d'Ensenyamentassegura que sense crisi també hauria frenat la implantació de l'Educat 1x1

Fa uns dies, l'institut de secundària Lluís de Peguera, de Manresa, va fer la jornada de portes obertes per als pares que s'estan pensant a quin centre inscriure els seus fills que el curs vinent començaran primer d'ESO. Entre altres coses, el professorat va explicar als pares que el centre és pioner en l'ús de les noves tecnologies i que ja treballen de manera digitalitzada a primer i segon d'ESO. Dilluns, però, va saltar l'alarma. La consellera d'Ensenyament, Irene Rigau, va anunciar que el govern paralitzarà la implantació d'ordinadors a les aules i que només es mantindrà en els cursos on ja funciona. En total, s'estima que prop de 40.000 alumnes catalans es quedaran sense netbook el curs 2010/2011.

“Si no podem continuar amb la digitalització a primer d'ESO es crearà un greuge comparatiu amb la resta d'alumnes del centre”, adverteix Pep Castilla, director de l'institut Lluís de Peguera. De moment, segons va aclarir ahir el Departament d'Ensenyament, la congelació del programa Educat 1x1 no afectarà els cursos de primer d'ESO dels centres on ja s'està aplicant, tot i que se n'ha d'estudiar la “dimensió”. No hi haurà un ordinador per alumne? Encara no se sap.

Castilla creu que s'hauria de garantir “la continuïtat del programa almenys en els centres que ja el tenen implementat”. “No podem tornar enrere i encarar el segle XXI amb eines del segle XX”, afegeix el director, que explica que “des del centre s'ha fet un gran esforç en la modernització de les aules i en la formació del professorat”. “No és només que haguem canviat llibres per ordinadors –puntualitza–, estem fent un canvi metodològic”. Castilla confia que l'administració “garanteixi” almenys que totes les aules tinguin pissarra digital i connexió a internet.

El pla de la consellera d'Ensenyament de frenar un dels projectes estel·lars de l'anterior govern en matèria d'ensenyament ha escampat la incertesa entre la comunitat educativa, que ahir mirava de conèixer l'abast de l'anunci de Rigau. “Estem a l'expectativa”, explica Pere Albertí, director de l'institut Montilivi de Girona. El seu centre ha estrenat aquest curs la digitalització de les aules (a primer i segon) i el curs que ve pensaven implantar els ordinadors a tercer i quart. “Ha estat una feinada convèncer els professors que cal passar-se a la tecnologia digital –confessa Albertí–. Ara que ja els hem convençut, fer marxa enrere seria com retornar al passat”.

El director del Montilivi és un dels convençuts dels beneficis de la digitalització. “Ens funciona de meravella”, assegura. Un punt de vista que no comparteix del tot la consellera d'Ensenyament, que ahir va assegurar que la introducció d'ordinadors a les aules s'hauria congelat igualment independentment de la situació econòmica ja que, segons ella, no està provat que hagi millorat la qualitat de l'ensenyament. En tot cas, tampoc “està demostrat que els resultats siguin pitjors”, replica Castilla, que sosté que “de les crisis se'n surt invertint en educació”.

Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.