Societat

llengua

Classes de català al carrer per denunciar la retallada

Els treballadors del Consorci per a la Normalització Lingüística, cansats de “la precarietat laboral i la mala gestió”

Els recursos cauen entre un 10% i un 15%, i es deixen de contractar professors

Cansats de patir condicions de treball precàries, de retallades, del que consideren “acomiadaments encoberts” i de no rebre explicacions dels seus superiors, els treballadors del Consorci per a la Normalització Lingüística (CPNL) sortiran, com a mesura de protesta, a fer classes de català al carrer. La primera lliçó a l'aire lliure la faran dissabte vinent a partir de les onze del matí a la plaça de la Mercè, a Barcelona, i anirà seguida d'una xerrada de l'escriptora Patrícia Gabancho i d'una ruta històrica amb Dani Cortijo.

“La retallada dels pressupostos per als cursos de català es converteix en una retallada de drets”, van denunciar ahir els treballadors del Consorci en un comunicat. Recorden que després de tres anys de creixement de pressupost per atendre la nombrosa demanda d'alumnes –entre el 2007 i el 2009–, l'any passat ja no es van augmentar recursos i aquest es preveu una retallada entre el 10% i el 15% dels recursos ordinaris. El pressupost extraordinari no està confirmat, tot i que des de la Direcció General per a la Immigració asseguren que la seva aportació serà d'un milió d'euros, igual que el 2010.

Llistes d'espera

Els professors de català critiquen que “l'administració pública exigeix uns coneixements de català i no en pot garantir l'oferta formativa”, que no hi ha prou cursos de continguts regulars i els alumnes s'han d'apuntar als específics d'atenció al públic o d'atenció geriàtrica, i que hi ha “llargues llistes d'espera” perquè no es pot garantir la continuïtat dels cursos.

Per mostrar la precarietat, expliquen que el 41% dels contractats l'any passat eren temporals i que els que estaven a punt de tenir dret a un contracte indefinit han estat informats que no se'ls contractarà fins d'aquí a sis mesos.

LA FRASE

Voldria recordar la importància de conèixer la llengua per tal que un nouvingut s'arreli a la nostra terra
declaració d'un professor del cnl de barcelona
Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.