mataró
La Ribera minimitza els incidents que han encès el veïnat
El centre de menors de Mataró trenca el silenci i assegura que els episodis violents s'han exagerat i que els han deixat en una situació d'indefensió
Admeten alguns problemes però diuen que no justificarien el tancament
El centre de menors La Ribera de Mataró n'ha hagut de sentir de tots colors. Que els interns protagonitzen dia si i dia també episodis violents, robatoris, trencadisses o que intimiden el veïnat. L'entitat que gestiona el servei, la Fundació Eveho, va trencar ahir el silenci i es va defensar en vista d'uns incidents que els veïns no es cansen de denunciar; consideren que s'han exagerat i que els deixen en una situació d'indefensió.
La presidenta de la fundació, Rosa Almeda, explica que en poc més d'un any de funcionament, s'han fet molts esforços per intentar minimitzar les possibles molèsties. S'han canviat finestres per esmorteir els sorolls, s'han aixecat reixes per evitar que els joves saltin a les teulades veïnes, s'ha canviat de lloc l'entrada al recinte o s'ha incrementat la vigilància. “Hem entès i hem escoltat sempre les demandes per intentar que la convivència fos positiva, però al final el veïnat el que no vol és tenir un centre com aquest al costat de casa”, afegeix. Tot i que no amaga que hi ha incidents, assegura que són “puntuals” i que “en cap cas justifiquen la petició de tancament” que l'alcalde, Joan Antoni Baron, ha fet formalment a la Generalitat perquè el centre acumulava massa episodis conflictius. Assegura, però, que quan se'ls comunica algun incident els afectats mai no són capaços d'identificar-ne l'autor. “En algun moment es pot associar l'adolescent o l'immigrant com a possible delinqüent, però no hauria de ser així”, lamenta.
La presidenta de la fundació Eveho explica, a més, que està sorpresa pel canvi d'actitud de l'Ajuntament, que sempre havia donat suport al centre, i manté que el punt d'inflexió es va produir quan l'Associació de Veïns de l'Havana va canviar de junta. Tot i que els responsables no dubtarien a traslladar l'equipament a un altre lloc menys conflictiu, també admeten que la fundació ha fet una inversió molt important per condicionar una antiga fàbrica i que marxar significaria perdre molts diners. Malgrat el clima enrarit, el centre i la Direcció General d'Atenció a la Infància i l'Adolescència tenen previst tornar a reunir-se amb els veïns i l'Ajuntament el dimecres que ve amb l'objectiu d'intentar llimar les diferències i avaluar el resultat de les mesures que es va acordar tirar endavant per millorar la convivència el desembre abans de l'anunci de l'alcalde.
“Una minoria sense valors”
Els joves del centre de menors La Ribera també han hagut de conviure amb el rebuig veïnal constant. Un d'ells explicava ahir que entenia la por que poguessin tenir, però també apuntava que serveis socials com aquest són imprescindibles, perquè nois com ell s'haurien quedat al carrer i sense que ningú els ajudés quan més ho necessitaven. Creu que el veïnat n'ha fet un gra massa, però tampoc amaga que dins el centre també hi ha “dos o tres“ individus que no comparteixen els valors de la gran majoria d'interns. A més considera que, més enllà de les molèsties que ocasioni un equipament com aquest, el que s'ha imposat són “els prejudicis” que la gent té cap als menors que es troben en un centre. “Hem de veure la part positiva i el fet que se't doni una oportunitat i una base per fer-te el teu projecte de vida”, afegeix. Tot i la imatge negativa que hi ha al voltant d'aquests espais, els que es veuen obligats a residir-hi durant un temps destaquen que s'intenta fer el més semblant a la “vida normal”.