Societat

Més de 30 carteristes a la presó perquè no paguen les multes

Els jutges i fiscals apliquen la màxima quota econòmica a les penes de multa

Els lladres no poden atendre la quantitat diària i se'ls aplica la pena de presó per impagament

Fins ara, les sancions eren mínimes

Una quarantena de carteristes han complert penes de presó en els darrers mesos a Barcelona per l'impagament de penes de multa, un nombre “elevat” que fonts dels Mossos atribueixen a un “canvi de tendència” de la justícia en la lluita contra la reincidència.

L'article 50 del Codi Penal estipula les sancions que es poden imposar als autors de delictes menors, com ara carteristes. En la nova redacció –actualitzada a finals del 2010– s'explica que la pena de multa pot anar dels deu dies als dos anys. Sobre la quota a pagar, el text estableix que el condemnat ha de pagar un mínim de dos i un límit de 400 euros cada dia.

El quid de la qüestió és l'aplicació a l'alça de les penes de multa. Fins ara, els jutges i els fiscals optaven de manera majoritària per exigir penes més aviat baixes, tant pel que fa a l'extensió com a la quota. Els carteristes pagaven la sanció mínima al jutjat i quedaven de seguida en llibertat. Ara, tot i que tant la falta com el delicte de furt continuen sent un fet delictiu de “baixa graduació”, la justícia està imposant als imputats les sancions més altes possibles (400 euros) per evitar que els lladres del metro –la major part dels quals amb desenes d'antecedents a l'esquena– tinguin tantes facilitats per retornar a les andanes de Barcelona.

L'increment de les sancions econòmiques provoca els impagaments i els posteriors ingressos a la presó dels lladres, ja que el fet de no pagar la sanció comporta un agreujant de la condemna, i la substitució de les quotes no pagades per dies de presó. “Ens està afavorint molt l'enduriment de les penes”, sosté el sotsinspector Carles Vallès, cap de la unitat d'investigació de l'àrea regional de transport urbà (ARTU). “Ens trobem carteristes que ingressen a la presó pels impagaments; no pels furts”, diu Vallès.

Tot i que l'estada a la presó és mínima, els Mossos es mostren “satisfets” amb la mesura, ja que permet treure de les andanes els lladres durant alguns dies. Tampoc no descarten que l'enduriment judicial provoqui un efecte dissuasiu, ja que l'estada a la presó computa en els expedients dels lladres.

Les claus

Un pas endavant del món judicial

a.g

Els furts són inherents a les aglomeracions i, afortunadament,

la ciutat de Barcelona s'ha convertit en els darrers anys en una de les metropolis europees amb una presència més gran de turistes i tot tipus de fires internacionals, dues circumstàncies que fan que es concentrin multituds en punts concrets de la ciutat.

Els Mossos i la Guàrdia Urbana han redoblat esforços per intentar contenir la proliferació de petits robatoris. La tasca policial ha estat satisfactòria, s'han creat grups específics contra la multireincidència, i el nombre d'identificacions i detencions al metro s'ha multiplicat. Faltava, però, un últim pas, ja que la majoria d'arrestats no eren castigats amb penes severes en tractar-se, segons la llei vigent, de delictes menors.

El nou Codi Penal ha de permetre augmentar el càstig contra la reincidència. En l'espera, però, que s'acabin d'instal·lar els mecanismes necessaris perquè sigui efectiu –encara falta crear el registre de lladres multireincidents–, la justícia catalana ha decidit fer un pas endavant i augmentar els barems de les penes de multa, una mesura que no soluciona el problema, però que almenys dóna continuïtat a la bona feina policial.

Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.