Societat

La sisena hora, només en cas de fracàs escolar

A partir del pròxim curs, la mesura es limitarà als centres situats en entorns socioeconòmics desfavorits

A la resta d'escoles, l'hora de reforç es mantindrà per als alumnes en risc

La sisena hora a l'escola pública, que s'aplica des del curs 2006/2007 a primària, desapareix com a mesura universal i, a partir del pròxim curs, només es mantindrà als centres situats en entorns socioeconòmics desfavorits. A la resta de les escoles, l'hora de reforç només beneficiarà els alumnes que necessitin un suport educatiu puntual.

L'eliminació de la sisena hora –tal com la va concebre el primer tripartit– s'emmarca en les retallades pressupostàries impulsades pel nou govern per fer front a la crisi. Tot i això, la consellera d'Ensenyament, Irene Rigau, també va defensar ahir que la reorientació d'aquest recurs servirà per fer més efectiva la lluita contra el fracàs escolar.

En aquest sentit, la consellera va recordar que l'aplicació de la sisena hora no ha suposat la millora dels resultats acadèmics i, en canvi, sí un augment del nombre de docents que tenen contacte amb el mateix grup d'alumnes. “Tenir molts mestres com a referent no afavoreix l'assoliment dels aprenentatges en el primer cicle de primària”, va dir Rigau. A més, segons les opinions recollides per la conselleria, la mesura ha dificultat la coordinació entre els diferents cicles d'educació infantil i primària. Per aquesta raó, Rigau va subratllar que “sense problemes pressupostaris hauríem obert igualment el debat de la sisena hora”.

Segons la proposta presentada ahir per Rigau, un dels indicadors que es tindran en compte és l'aprovat pel Parlament de Catalunya que determina quins barris es consideren zones socioeconòmiques desfavorides. També es valoraran els informes de la inspecció d'educació i del Consell Superior d'Avaluació del Sistema Educatiu que, entre d'altres, recullen diversos indicadors de centre, com per exemple l'índex d'absentisme, el percentatge d'alumnat immigrant o que estudia amb beca. Tot i que la consellera Rigau no va voler avançar les escoles públiques que s'acolliran a aquest supòsit, sí que va destacar que “serà un nombre bastant important”.

Els centres que no estiguin autoritzats a continuar impartint la sisena hora només podran utilitzar aquesta mesura per reforçar els alumnes en risc de fracàs escolar, ja sigui en grups reduïts o de manera individualitzada. “En les escoles amb transport escolar, el reforç es farà al migdia, però a la resta s'organitzaran com vulguin avisant amb antelació els pares”, va explicar Rigau, que va rebutjar la concepció de la sisena hora com una mesura de conciliació horària. Els reforços podran ser temporals, durant un trimestre, i en dies concrets.

Els recursos docents que actualment es destinen a la sisena hora serviran, amb vista al curs vinent, per combatre el fracàs escolar dins de les cinc hores lectives, especialment en matèries com ara les matemàtiques o en àmbits com ara la comprensió lectora.

Pel que fa al debat sobre el greuge amb l'escola concertada, Rigau va dir: “No volem que se'ns acusi de trencar una igualtat que no ha existit mai, ja que la sisena hora en la concertada la paguen les famílies”.

LA DATA

14.03.06
Es va aprovar
l'acord de govern que implantava a partir del curs 2006/2007 la sisena hora a l'escola pública.

LA FRASE

El problema quin és? Que surtin a una hora o que surtin del centre sabent tot el que han de saber?
Irene Rigau
Consellera d'Ensenyament

Els pares esperen a conèixer els raonaments de Rigau

Més enllà de l'horari dels alumnes –que en la majoria d'escoles és de 9 a 13 i de 15 a 17 hores, repartint la sisena hora a l'última classe del matí i la primera de la tarda–, l'eliminació de l'hora extra també afecta les associacions de pares i mares d'alumnes de cada centre, ja que hauran de tornar a organitzar activitats durant les hores lliures que els queden als menors que no van a casa a dinar. La consellera Rigau ja va avançar ahir que espera arribar a algun acord perquè aquesta oferta sigui educativa.

La Federació d'Associacions de Pares d'Alumnes (FAPAC) va decidir no valorar les mesures anunciades per Ensenyament fins que no les coneguin de la mà de la mateixa Rigau. No obstant això, en l'assemblea general de la FAPAC, celebrada dissabte, els pares d'alumnes de l'escola pública van mostrar la seva disconformitat amb la supressió de la sisena hora i el seu compromís en la lluita contra la segregació.

Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.