L'examen de català es torna a guanyar la fama de difícil
Els estudiants es divideixen a l'hora d'escollir entre un article de Presència i un fragment de ‘La bogeria'
Es creen tribunals específics pels alumnes de cicles superiors
Atenció especialitzada als dislèctics
“La prova de castellà ha estat més fàcil que la de català”, asseguraven a l'uníson un grup d'estudiants de l'institut Mediterrània del Masnou, que ahir van començar a examinar-se de les proves d'accés a la universitat. “La dificultat és equivalent en les dues llengües”, explicava Claudi Alsina, secretari general del Consell Interuniversitari de Catalunya. No obstant això, reconeixia que, en els últims anys, l'examen de català s'ha guanyat fama de difícil: “És un mite que ve donat per la tipologia de textos que s'han utilitzat”, destacava Alsina. Va ser el cas del poema de Carner, usat l'any 2009.
Enguany, els alumnes podien escollir entre un article de Joan-Lluís Lluís, publicat al setmanari Presència –que es distribueix amb aquest diari–, i un fragment de La bogeria, de Narcís Oller. La divisió entre els estudiants va ser total, ja que van trobar que els dos textos tenien una dificultat semblant. “He estat molta estona per decidir-me”, afirmava la Paula. En canvi, la Sofia va escollir l'article de Presència, ja que La bogeria “és una lectura de primer i no la tenia fresca”. L'obra d'Oller repetia a la selectivitat per segon any consecutiu.
En canvi, a l'examen de castellà, una àmplia majoria es va decantar pel fragment de Nada, de Carmen Laforet, que ja va aparèixer a la prova de l'any 2008. L'altra opció era l'article El español en la ciencia i la tecnología, de Daniel Martín Mayorga.
A banda dels estudiants de batxillerat, per primera vegada, es van començar a examinar els titulats superiors de Formació Professional (FP). Fins demà divendres, poden presentar-se a un màxim de quatre assignatures per pujar la nota d'accés fins a 14.
“És injust que ens examinin del temari de batxillerat, jo ni tan sols l'he cursat”, es lamentava l'Estefania, graduada de documentació sanitària que vol estudiar infermeria. Claudi Alsina recordava que tant el govern com el Parlament coincideixen amb els alumnes en el fet que s'hauria de tornar al sistema de quotes, que reservava un percentatge de places a les titulacions universitàries pels aspirants d'FP.
L'Estefania és una de les 3.515 estudiants d'FP que ahir van començar la selectivitat. Ho van fer en tribunals específics perquè “els alumnes no venen acompanyats per vocals del centre escolar i tampoc no s'examinen tots a la vegada”, explicava Ramon Villanova, president d'un d'aquests nous tribunals instal·lats a la Universitat Pompeu Fabra.
Una altra novetat va ser que a Barcelona va començar a funcionar un tribunal específic per als afectats de dislèxia. En la resta del territori, aquests estudiants també van rebre una atenció personalitzada i van disposar de trenta minuts extres de temps. A l'hora de corregir, tampoc no se'ls restaran punts per les faltes d'ortografia.