religió
Més estudis per aprofundir en les tradicions religioses
L'Iscreb i la Universitat Ramon Llull oferiran el proper curs un màster en identitats religioses i diàleg
Volen oferir coneixements mínims sobre totes les creences establertes a Catalunya
En el món divers i globalitzat en què vivim és necessari aprofundir urgentment en les diverses tradicions religioses que configuren el món, moltes de les quals configuren també la nostra societat més propera. Amb aquesta idea de coneixement, i també per esbrinar les condicions i possibilitat de diàleg, l'Institut Superior de Ciències Religioses de Barcelona (Iscreb), conjuntament amb la Facultat de Psicologia, Ciències de l'Educació i de l'Esport Blanquerna (URL) oferiran el proper curs un màster en identitats religioses i diàleg. Per al següent any, el curs 2012-2013, s'engegarà un altre màster: diàleg interreligiós, ecumènic i cultural.
“Ens adonem que ha vingut molta immigració a casa nostra i no coneixem les seves religions, i aquest desconeixement indueix a confusions en molts àmbits, sigui l'hospitalari, l'escolar, etc., fins i tot el llenguatge periodístic”, segons Antoni Matabosch, director de l'Iscreb i un dels professors que farà classe al màster. “No podem fer de mediadors ni parlar amb propietat si no tenim coneixements mínims de la realitat de les altres religions”, sosté.
“Nosaltres estem en contacte amb diversos col·legis professionals, amb departaments de la Generalitat, com ara el d'Educació i el de presons, amb grups de diàleg interreligiós... i veiem que el coneixement d'aquestes religions que han vingut a casa nostra és encara molt escàs i que hi ha molts dubtes sobre com s'ha de tractar la gent, què es pot dir i com s'han de dir les coses, quins termes són importants i què signifiquen les diverses tradicions”, explica Matabosch. El director de l'Iscreb opina que els estudiants de ciències religioses cada vegada demanen més assignatures que fan referència al diàleg interreligiós i també a la diversitat religiosa.
Avaluar la societat
Els dos màsters permetran “avaluar les societats contemporànies a partir dels models proposats per les ciències de la religió (el sagrat, la divinitat, la fe, la creença, el culte i la moral) per tal de poder copsar els seus punts de confluència, i l'originalitat de cada tradició religiosa”, segons fonts de l'Iscreb. El curs s'impartirà en quatre sessions setmanals de prop de quatre hores. Algunes de les assignatures es podran fer telemàticament, una opció cada cop més triada pels estudiants.
Al màster de l'any que ve, en l'apartat de religions s'estudiaran les assignatures de judaisme postbíblic; hinduisme; perspectives sobre l'Islam plural, i cristianisme i teologia protestant dels segles XIX i XX.
LA FRASE
LA XIFRA
LA DATA
L'Iscreb fa 15 anys amb un munt d'alumnes en xarxa
L'Institut Superior de Ciències Religioses de Barcelona és l'únic centre del món amb el permís oficial de la Congregació per a l'Educació Catòlica que ofereix la possibilitat d'aconseguir la diplomatura i la llicenciatura en ciències religioses virtualment. Ara fa deu anys que van començar a oferir la possibilitat als alumnes d'estudiar part dels cursos en xarxa i ara la via telemàtica guanya per golejada als estudiants que segueixen les assignatures de manera presencial. Dels 878 alumnes matriculats al centre de Barcelona, 679 han apostat aquest curs per la via telemàtica. L'Iscreb, que aquest any celebrarà el seu quinzè aniversari, té actualment 1.316 alumnes, dels quals la major part són els 878 matriculats a Barcelona. La resta s'han matriculat a les extensions universitàries de Terrassa, Sant Feliu de Llobregat, Sant Boi i Mataró.