Societat

Càritas va atendre un 38% més de casos urgents el 2010

Els responsables de l'entitat adverteixen que emergeix un nou tipus de pobres que es caracteritzen per la falta d'habitatge i de feina

Demanen als ciutadans que hi col·laborin fent de voluntaris o amb donacions

L'entitat insta els nous ajuntaments a prioritzar les polítiques socials

Els efectes de la crisi van deixar-se notar clarament l'any passat. Així ho reflecteix la memòria de Càritas Diocesana de Girona del 2010, que ahir es va presentar públicament. Sumant les persones (2.489) que van ser ateses al programa d'acollida, pensat per cobrir necessitats bàsiques, i les que es van atendre al servei d'aliments (7.302), l'increment és d'un 38% respecte del 2009. I si bé no es disposa encara de dades respecte del que passa aquest any, hi ha una tendència a l'alça de la demanda d'ajudes, fruit de l'increment de les necessitats, que cada cop s'estén per capes socials més àmplies. “Acudeixen a l'entitat a persones que mai no s'haurien pensat que es podrien trobar en situació d'exclusió”, va indicar el secretari general de Càritas, Martí Batllori. I és que, segons va exposar, s'ha detectat un fenomen de pobresa emergent de persones que es troben alhora sense habitatge i en situació d'atur. “Les suma dels dos problemes conforma una còctel de pobresa excloent que porta la gent afectada cap a una economia submergida”, va manifestar. Així, en el servei d'assessorament en els deutes es van atendre 137 casos de persones amb problemes principalment amb la hipoteca, una quantitat força més elevada que els 71 de l'any 2009.

Batllori i el director de Càritas, Narcís Ponsetí, van explicar que, davant d'aquesta situació, des de l'entitat s'ha intentat respondre a les necessitats més urgents, i donar prioritat a les famílies amb fills menors a càrrec; consolidar i millorar els programes educatius, laborals i d'habitatge, encaminats a enfortir les capacitats i potencialitats de les persones perquè esdevinguin autònomes a mig termini; innovar en el tipus de respostes; teixir aliances amb les institucions públiques, entitats socials i empreses i ampliar el suport de la ciutadania a través o bé del voluntariat i o bé mitjançant aportacions econòmiques.

El pressupost de Càritas de l'any passat va ser de 4,1 milions d'euros, dels quals un 47% es va destinar a programes laborals; el 21%, a ajuda econòmica d'urgència; el 10%, a immigració, i el 9%, a programes educatius.

Els representants de Càritas van fer ahir una crida als ciutadans gironins perquè el dia 26, Dia de la Caritat, participin en les col·lectes que les esglésies duran a terme per recaptar diners per a l'acció social que desenvolupa l'entitat. I també insten els nous ajuntaments, constituïts recentment, que donin prioritat a les polítiques socials.

198.000 euros en ajudes econòmiques

L'entitat va destinar 198.558 euros en ajudes econòmiques, en concepte d'allotjament, desplaçaments i medicaments. Un 30% de les persones ateses era el primer cop que demanaven ajut.

Aliments bàsics per a 7.300 famílies

Per a les ajudes alimentàries, que va arribar a 7.302 nuclis familiars, es van destinar 225.100 euros. L'any passat es va completar la xarxa de sis centres de distribució d'aliments.

380 infants atesos en el servei educatiu

La crisi accentua la manca d'atenció de les famílies en l'educació dels menors. El servei d'intervenció educativa va atendre 380 infants, la meitat espanyols i l'altra meitat estrangers.

Pisos per a dones soles amb menors al seu càrrec

El programa PATI, destinat a pal·liar la situació de precarietat de dones soles amb menors al seu càrrec, va atendre 18 dones i 15 infants. Es du a terme a Girona i Salt, amb 3 pisos.

Estabilitat en el nombre de voluntaris

Càritas va tenir l'ajut de 1.303 voluntaris, un nombre que es manté estable en relació amb l'any anterior (1.294). “Com més voluntaris, més feina es pot fer”, van ressaltar els responsables.

Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.