Religió
El professor Sebastià Janeras presenta ‘Les Esglésies Orientals'
Aproximació definitiva als cristians d'Orient
Un llibre analitza les esglésies ortodoxes de tradició bizantina, les ortodoxes orientals de tradicions siríaca, armènia, copta, etiòpica i les esglésies orientals catòliques
L'autor d'aquest llibre va ser deixeble del pare Bonaventura Ubach, autor de la Bíblia de Montserrat
Les esglésies orientals són les grans desconegudes d'un Occident que, immers majoritàriament en el catolicisme romà, tendeix a confondre totes les branques i ritus nascuts a Orient. Per treure'ns de l'error a la immensa majoria i perquè els experts puguin filar prim, el professor Sebastià Janeras, doctor en ciències eclesiàstiques orientals i llicenciat en filologia clàssica, acaba de publicar Les esglésies orientals. Història, tradició espiritual i visió ecumènica (Pagès editors), un exhaustiu treball sobre l'origen de les esglésies orientals, la seva trajectòria, la litúrgia i la situació actual.
És el primer llibre científic en català editat sobre el tema. L'autor ha intentat escriure'l “des de dintre”, des del profund coneixement, i amb una visió “positiva”, lluny de la confrontació d'estudis anteriors. La perspectiva de diàleg ecumènic és essencial.
En aquest volum, doncs, hi ha tot el que s'ha de saber de les esglésies ortodoxes de tradició bizantina, de les ortodoxes orientals de tradicions siríaca, armènia, copta, etiòpica i de les esglésies orientals catòliques, sorgides d'aquestes. La visió global queda recollida en un primer capítol preliminar “ineludible”, segons va destacar el professor Jaume Fontbona en la presentació del llibre. Per Fontbona, també són punts ineludibles les ressenyes que Janeras ha fet dels monestirs cristians a l'Orient, garants de la tradició, dels diferents calendaris que regeixen les tradicions, dels mapes històrics de referència i de les dades de la situació d'aquestes esglésies ara. També les presents als Països Catalans.
“És un llibre molt oportú per poder conèixer les creences de gran part dels immigrants que han arribat a casa nostra els últims anys ”, va recordar en la presentació de l'acte Lluís Pagès. L'editor, que va assegurar que aviat el volum serà traduït a diversos idiomes, va recordar que Sebastià Janeras, que va ser monjo de Montserrat, va ser un dels testimonis de les misses siríaques del pare Bonaventura Ubach (1879-1960), autor de la Bíblia de Montserrat, viatger incansable a les fonts de la Bíblia, arqueòleg i fundador del Museu de Montserrat.
“Doncs sí, recordo perfectament les misses siríaques del pare Ubach; les feia cada dilluns i venia gent de tot arreu a seguir-les”, explica Sebastià Janeras, que amb l'Avui va accedir a visitar l'exposició que sobre el seu mestre ha organitzat l'Iemed a la capella de Santa Àgata, al Museu d'Història de la Ciutat (per cert: està obert fins avui!).
“Potser sí que va ser gràcies a aquelles misses que vaig agafar l'afició de les esglésies orientals”, explica Janeras. I mostra una petita joia, herència del pare Ubach: un breviari siríac ( Xhimo) que va ser propietat de l'anomenat Indiana Jones català, que l'escriptor Martí Gironell retrata al llibre L'Arqueòleg.
Sebastià Janeras vol donar aquest breviari (que aquí reproduïm) al Museu de Montserrat, que és on, de fet, s'exposen de manera permanent tots els objectes personals d'Ubach i els que va portar de terres d'Egipte, Síria, Palestina i l'Iraq.