universitat
Clam dels rectors contra la retallada a les universitats
Alerten de danys irreversibles per la falta de finançament
La tisorada fa perillar la implantació del pla de Bolonya i l'avenç en recerca
Reclamen als polítics un pacte de país per l'educació superior
El clam dels sis rectors de les universitats públiques que ahir van comparèixer al Parlament va ser unànime. Van assegurar que la retallada pressupostària plantejada pel govern no és assumible i que causarà danys irreversibles a la universitat ja que s'està posant en perill la implantació del pla de Bolonya –que requereix més recursos en docència–, així com l'avenç en recerca. “No destrossem el que tenim sinó que procurem millorar-ho”, va afirmar la rectora de la Universitat Autònoma de Barcelona (UAB), Ana Ripoll, en una intervenció contundent.
Els rectors consideren que la retallada hauria de ser la mateixa que en ensenyament (7,4%) i no el doble (15%) com es preveu actualment al pressupost. No obstant això, acceptarien que l'ajust fos finalment del 10%. Tot i la proximitat de l'aprovació definitiva del pressupost –el dia 20–, el rector de la Universitat Pompeu Fabra (UPF), Josep Joan Moreso, va animar els parlamentaris a intentar “salvar alguna cosa” aquest 2011 i treballar perquè l'impacte de la tisorada el 2012 sigui menys important. De moment, en les converses que mantenen els rectors i la Secretaria d'Universitats, l'any vinent es planteja una congelació.
Davant la proposta que el 2012 hi hagi tan pocs diners com aquest 2011, el rector de la Universitat de Barcelona (UB), Dídac Ramírez, va assegurar: “No vull semblar un captaire però si invertir en educació superior pot semblar car molt més car és no fer-ho”. Una frase que tots els rectors van repetir amb diferents paraules i, fins i tot, citant terceres persones, com ara el poeta Rilke. “Quins temps aquests en què hem de lluitar per allò evident”, va exclamar el rector de la Universitat de Lleida (UdL), Roberto Fernández, des de fa pocs mesos en el càrrec.
Reconeixement social
Els rectors compareixents van aprofitar la presència al Parlament per demanar un pacte de país per l'educació superior. L'objectiu d'aquest acord és aconseguir un finançament estable, però també obtenir el reconeixement de la contribució de les universitats al desenvolupament econòmic i social del país.
En aquest sentit, Francesc Xavier Grau, rector de la Universitat Rovira i Virgili (URV), va exhibir la contundència de les xifres per desmuntar alguns tòpics: “No hi ha massa universitats a Catalunya i el cost públic és dels més baixos d'Europa”. L'informe de Grau va evidenciar que a Catalunya hi ha menys d'una universitat pública de recerca per habitant –a Finlàndia n'hi ha tres– i que la inversió pública en educació superior és de 127 euros per habitant, molt lluny dels 478 de Finlàndia i dels 324 d'Holanda. Fins i tot a l'Estat és superior (140 euros).
La diputada del PSC Marina Geli es va comprometre a oferir al govern de CiU el pacte que reclamen els rectors. Un guant que va recollir la portaveu convergent de la comissió, Dolors Batalla. Pel que fa al finançament, tant Marina Geli com el diputat d'ERC Pere Aragonès van defensar que la retallada es rebaixi i no superi el 10%.
Els rectors també van coincidir a reclamar més autonomia universitària i que el sistema s'inverteixi i es basi en el rendiment de comptes. “Demanem que se'ns faci confiança i se'ns doni el suport per tirar endavant”, va subratllar Anna Maria Geli, rectora de la Universitat de Girona (UdG). Les compareixences al Parlament continuen avui amb la intervenció dels altres sis rectors de les universitats catalanes.
Vincular els nous títols a l'ocupació
El Ministeri d'Educació va anunciar ahir que vincularà l'aprovació de nous títols universitaris al grau d'inserció en el mercat laboral de la formació que ofereixen. Aquesta és la mesura més important del pla per fomentar l'ocupació dels titulats superiors. Una altra iniciativa avançada pel ministre Ángel Gabilondo és l'augment de les pràctiques d'estudiants a través de programes mixtos d'universitat i empresa.