Carod, en retirada
El vicepresident reafirma la idoneïtat d'una consulta el 2014
Josep-Lluís Carod-Rovira no ajudarà però tampoc entorpirà la campanya electoral del president i cap de llista d'Esquerra Republicana, Joan Puigcercós. Es mirarà les eleccions de la tardor des de la distància i amb el goig d'haver aconseguit els millors resultats electorals per a la formació, tant a Catalunya com a Madrid. El vicepresident del govern va descartar cap mena d'implicació en la batalla que protagonitzarà Puigcercós a les urnes. “No participaré de cap manera en la propera campanya electoral”, va avançar en una entrevista a l'emissora Rac1. “No em sento devorat per ningú, continuaré fent política tota la meva vida”, va advertir.
Carod-Rovira va mostrar símptomes d'haver paït la seva absència a les llistes d'Esquerra. “Ara m'enretiro, em poso a un costat, i em miro les coses d'una altra manera”, va indicar. L'expresident republicà va afirmar que cada vegada veu la política més “amb ulls de país i no amb ulls de partit polític”. “En no estar implicat en les properes eleccions, m'ho puc mirar tot amb una certa distància”, va explicar.
En aquesta enretirada, el vicepresident observa el panorama polític i no hi troba ningú –tampoc l'Esquerra de Joan Puigcercós– que lideri l'estat d'ànim “d'afirmació nacional i democràtica” manifestat en la gran protesta per la retallada de l'Estatut del Tribunal Constitucional que va omplir el mes passat els carrers de Barcelona.
També va saludar l'aparició d'altres forces polítiques independentistes, com ara Solidaritat Catalana (de Joan Laporta) i Reagrupament (de Joan Carretero), ja que “no és normal que en un país que treu un milió i mig de gent al carrer reclamant la independència només hi hagi un partit independentista”.
Davant la possible fragmentació de l'espai sobiranista parlamentari que fins ara ha retingut ERC com a força hegemònica, el vicepresident va reflexionar que “s'haurà d'aclarir si Esquerra és la casa comuna de tots els independentistes o si els independentistes que no siguin d'esquerres han d'anar a un altre lloc”.
Precisament, des de la direcció d'Esquerra destaquen que l'aparició d'altres opcions polítiques sobiranistes omple un espai al centredreta independentista fins ara orfe (obviant el sector independentista de Convergència, cada vegada més accentuat i present en la vida política i en els espais de decisió del partit).
D'altra banda, respecte de l'aposta de l'expresident del FC Barcelona de crear un front comú sobiranista, Carod-Rovira considera que “no va en la direcció” en què creu.
Malgrat els set anys de govern a la Generalitat, el dirigent republicà va lamentar l'existència d'una vella disjuntiva en el seu partit: els republicans encara es debaten entre “una cultura d'oposició i marginal” i esdevenir un partit de majoria amb voluntat de govern.
Relacions Mas-Duran
Però Carod-Rovira no només va valorar l'estat de la qüestió a Esquerra. També va vaticinar que el PSC haurà de decidir què fa amb les seves relacions amb el PSOE de José Luis Rodríguez Zapatero, i va predir que CiU haurà d'acabar escollint quina línia ideològica seguirà, si la del convergent Artur Mas o la del socialcristià Josep Antoni Duran i Lleida. “No pots estar en un partit on un digui que sí i l'altre digui que no”, va observar.
En qualsevol cas, el vicepresident preveu canvis importants en l'estructura del sistema de partits, sigui quin sigui el resultat electoral, en la propera legislatura. Quatre anys que va descriure com “de transició” i un bon moment perquè la societat catalana es plantegi el futur.
Qui va llançar la proposta de l'any 2014 com a data per convocar una consulta nacional d'autodeterminació es va mostrar partidari dels referèndums “si es guanyen, i per guanyar-los no es poden improvisar”, va recomanar. La data no és casual: d'aquí a quatre anys en farà 300 que Catalunya va perdre les institucions i, a més, Espanya deixarà de rebre fons europeus. En aquest sentit, Carod-Rovira considera que alguns territoris de l'Estat hi estan acostumats, voldran continuar percebent ajudes públiques, “i ja es pot imaginar a qui tocarà pagar-les”.
Convençut que Catalunya no farà cap més Estatut, Carod-Rovira va apostar per una declaració unilateral d'independència, “l'únic mecanisme que Espanya entén”, atès que “ja s'hi va acostumar” al segle XIX amb els països llatinoamericans.
Després de 22 anys amb escó al Parlament, qui ha estat font d'argumentari intel·lectual d'Esquerra va acomiadar-se de la cambra en el ple de la darrera setmana de juliol.
L'Esquerra que deixa el vicepresident
E.BL'expresident d'Esquerra està de tornada. La legislatura és a les acaballes, només s'espera que el president José Montilla anunciï la data de les eleccions (que ja té al cap) i des del desacomplexament que dóna no anar a les llistes, Josep-Lluís Carod-Rovira va descartar ahir participar en la campanya del seu antic rival en el partit, Joan Puigcercós.
Poca gent a Esquerra esperava que s'hi impliqués a fons, però no és poca cosa que descarti posar pals a les rodes a un Puigcercós que afronta uns comicis força complicats. Primer, pel desgast de la crisi econòmica. El tripartit serà el primer a parar la galta a les urnes, tal com reflecteixen les enquestes. Segon, pel cansament del model tripartit. Tercer, per l'aparició d'altres forces polítiques amb la bandera de l'independentisme, alhora que CDC va sortint de l'armari en aquest camp.
Esquerra relligada
Això sí, Puigcercós té el partit més relligat que mai. Qui se'n recorda, del 2008? Les paraules de Carod-Rovira arriben en un moment en què les ferides ja no supuren. El carodista més destacat, el president del Parlament, Ernest Benach, ha estat integrat a la llista de Barcelona com a número dos i Uriel Bertran ha abandonat el partit amb el consegüent desmantellament del que quedava del corrent crític Esquerra Independentista.
Adéu al Tinell
A tot això, amb l'a reveure de Carod-Rovira desapareix la darrera cara visible del Pacte del Tinell i un dels tres pares del primer tripartit. Pasqual Maragall va deixar de militar en el PSC i l'ecosocialista Joan Saura ha estat substituït per Joan Herrera com a cap de llista d'ICV. El relleu de Saura no ha generat cap soroll, a diferència del comiat de Maragall i de Carod-Rovira. Ni el conseller d'Interior i Relacions Institucionals ni el vicepresident del govern no aniran a les llistes dels seus partits. Així, de tots els caps de cartell de les forces que formen el tripartit, només repetirà José Montilla.
Benach: “Carod-Rovira encara té un paper a jugar en la política”
Coincidint amb les paraules de Carod-Rovira, Ernest Benach va expressar la seva admiració per l'expresident d'Esquerra. “L'aprecio, l'estimo i el respecto. És una figura política del país i no som conscients de la vàlua de les propostes que ha fet. La història posarà les coses al seu lloc. Carod encara té un paper a jugar en la política catalana”, va indicar el president del Parlament, que va restar importància a la polèmica de les llistes: “Una cosa és anar a la llista o no, que sempre és relatiu, i l'altra és què podem aportar. I Carod pot aportar moltes coses”, va afirmar en una entrevista a l'ACN. “Si he acceptat anar com a número dos és precisament per aquesta filosofia. No me n'amago, i així ho vaig expressar en l'executiva quan el president del partit va fer la proposta”, va afegir-hi Benach.