El moviment independentista
Les consultes arriben als Estats Units
Hi haurà meses electorals per als catalans residents a Nova York i a Sant Diego, mentre que a la resta del territori s'ha optat pel vot per correu
Segueix el model que ja s'ha aplicat a Holanda, Irlanda, el Quebec i Suïssa
Els vincles d'Aleix Barandiaran, originari de Vic i resident als EUA, amb Catalunya van més enllà de repassar l'actualitat nacional i reunir-se amb els compatriotes per veure com els jugadors del Barça suen la samarreta. Ell i set professionals més dels Països Catalans, agrupats en la comissió Els EUA Decideixen i instal·lats en aquest país, s'han convertit en els artífexs de la consulta que avui es fa a l'Amèrica del Nord sobre la independència del territori, després dels referèndums d'Holanda, Irlanda, el Quebec i Suïssa. I tot arran de la veda que es va obrir a Arenys de Munt ara fa un any i que va provocar un autèntic efecte dòmino. “Volem saber què pensen els que viuen lluny de casa i aconseguir el màxim ressò entre els nord-americans”, sentencia. Barandiaran afirma que el grup no està vinculat a cap associació o institució.
Buit dels casals
De fet, aquest enginyer mecànic de 31 anys parla clar i català: “La major part dels casals catalans dels EUA s'han negat a donar-nos suport”. Sigui com sigui, i gràcies als contactes personals i a xarxes socials com ara Facebook, molts dels interessats ja tenen anotat a les agendes un compromís pel dia d'avui, previ registre al web http://www.els-eua-decideixen.org. Dues meses electorals instal·lades a Nova York i San Diego (Califòrnia) recolliran al llarg de la jornada l'opinió d'aquells que vulguin dir-hi la seva. Els que no podien fer-ho presencialment han optat pel vot per correu.
“Es tracta d'un acte plantejat amb la màxima seriositat, i la neutralitat ha d'estar per sobre de les nostres opinions personals, que no conformen una sola veu”, diu en ser preguntat pels vincles polítics del grup i per la seva pròpia travessa de cara a les eleccions catalanes. Això es tradueix, segons explica, amb la presència d'observadors internacionals com ara José María Murià Rouret, historiador mexicà d'ascendència catalana i reconegut amb la Creu de Sant Jordi, i el còmput de vots davant de notari. La fita: arribar a un mínim d'uns 200 votants (la participació registrada a Suïssa), malgrat que la falta d'un cens fiable complica qualsevol previsió. La resposta a tot plegat: demà a la matinada.
Publicat a
- El Punt. Barcelonès Nord 09-10-2010, Pàgina 18
- El Punt. Barcelona 09-10-2010, Pàgina 18
- El Punt. Camp de Tarragona 09-10-2010, Pàgina 18
- El Punt. Comarques Gironines 09-10-2010, Pàgina 23
- El Punt. Penedès 09-10-2010, Pàgina 18
- El Punt. Maresme 09-10-2010, Pàgina 18
- El Punt. Vallès Occidental 09-10-2010, Pàgina 18
- Avui 09-10-2010, Pàgina 6