Unió Europea
La situació política
Autòpsia de l'esquerra
El nou llibre de Toni Cruanyes analitza quin és el panorama polític de l'esquerra europea prenent de referent el laborisme britànic i extrapolant-lo a altres casos similars
‘De Tony Blair a Zapatero' explica bàsicament l'ascens i el declivi de l'exprimer ministre britànic i les seves difícils relacions amb Gordon Brown
Els últims deu anys, el panorama polític de la majoria d'estats europeus ha anat tombant cap a la dreta i el color vermell ha anat deixant pas al blau. Aquesta alternança no seria estranya sinó fos perquè aquesta vegada, el canvi ha anat acompanyat de l'aparició d'altres formacions que a poc a poc van agafant més pes en el panorama polític europeu.
El periodista Toni Cruanyes (Canet de Mar, 1974) en el llibre De Tony Blair a Zapatero analitza aquests canvis centrant-se bàsicament en l'ascens i la caiguda de qui encarnava la tercera via del laborisme britànic, Tony Blair.
Des que el 1994 va ser escollit com a nou líder dels laboristes, Blair va aportar a la política una nova forma de fer i va centrar les esperances que es podia governar d'una altra manera. El 1997 va ser escollit primer ministre de la Gran Bretanya i va mantenir-se en el càrrec durant deu anys. El 2007 Blair va deixar a qui havia estat ministre d'Economia, Gordon Brown, un Partit Laborista en hores baixes. L'aliança a mort del Regne Unit amb els EUA va significar el declivi de Blair i del laborisme. Sense els atemptats de l'11-S les coses haguessin sigut diferents. Cruanyes explica en el llibre que el pla de Blair era fer entrar el Regne Unit a la zona euro, però com que se sentia feble dins el partit, perquè Brown s'hi oposava, va centrar els seus esforços en la lluita antiterrorista.
També narra els nombrosos incidents d'un furibund Brown, a qui Cruanyes compara amb un personatge de Shakespeare, que un cop al poder pateix una angoixa exagerada, veient com la crisi econòmica que castiga amb duresa la Gran Bretanya li cau al damunt.
I el resultat de l'autòpsia a l'esquerra europea quin és? Doncs les causes de la caiguda són diverses, segons Cruanyes, però entre elles hi ha la no adaptació a la nova societat; el qüestionament del poder dels grans partits; la incapacitat d'idear un programa econòmic alternatiu a la revolució conservadora de Reagan i Thatcher,i un canvi de valors substancials, que ha fet tornar els europeus més consumistes i hedonistes que mai.
Publicat a
- El Punt. Barcelonès Nord 28-10-2010, Pàgina 28
- El Punt. Barcelona 28-10-2010, Pàgina 28
- El Punt. Camp de Tarragona 28-10-2010, Pàgina 28
- El Punt. Comarques Gironines 28-10-2010, Pàgina 32
- El Punt. Penedès 28-10-2010, Pàgina 28
- El Punt. Maresme 28-10-2010, Pàgina 28
- El Punt. Vallès Occidental 28-10-2010, Pàgina 28
- Avui 28-10-2010, Pàgina 14