Política

El Parlament retira el cotxe oficial als grups i secretaris

Núria de Gispert impulsa un pla d'austeritat que portarà a estalviar 12 milions d'euros en el pressupost del legislatiu

La cambra limita els viatges oficials de parlamentaris a només excepcions

El Parlament català va aprovar ahir una dràstica retallada en l'ús dels cotxes oficials, ja que els va retirar als quatre secretaris de la mesa i a tots els grups parlamentaris. La presidenta del legislatiu, Núria de Gispert, que només de prendre possessió va anunciar un pla d'austeritat, el va presentar ahir a la mesa de la cambra, que el va aprovar per unanimitat. Representarà un estalvi de 12 milions d'euros (6 milions per l'aturada d'obres i 6,2 més per estalvi en el futur pressupost).

El pla preveu que els quatre secretaris de la mesa no disposaran a partir d'ara de cotxe oficial. Només en tindran la presidenta i els dos vicepresidents, Lluís Corominas i Higini Clotas, i a més, restringit a activitats institucionals. Els secretaris només el podran utilitzar en cas excepcional, per a actes expressament justificats.

A més, el Parlament també retirarà el cotxe oficial que posava fins ara al servei de cada grup parlamentari. Però no ho aplicarà fins que s'acabi l'actual contracte de rènting, d'aquí a un any i mig. Els serveis de la cambra han calculat que rescindir el contracte sortia car. De Gispert va deixar ahir al criteri de cada grup decidir si durant aquest període provisional fan ús o no del vehicle, si bé és clar que a mitjà termini perdran aquest servei.

Amb tot això, el legislatiu passarà de 16 cotxes oficials a només 8, cinc dels quals només s'usaran per a incidències. La cambra calcula un estalvi de 500.000 euros aquesta legislatura en aquesta retallada de vehicles.

A més, el pla fixa una reducció de 2 milions en les despeses de representació, fonamentalment els viatges oficials. Han quedat limitats a excepcions: la Conferència de les Assemblees Legislatives Regionals d'Europa (CALRE), la Conferència de Presidents de Parlaments Autonòmics (Coprepa), i les relacions amb Flandes, la Toscana i el Marroc.

De Gispert va insistir que el pla d'austeritat és “una exigència moral”, perquè el Parlament “s'ha de posar al costat dels ciutadans com a exemple, en un moment que la crisi econòmica afecta moltes persones”.

Una darrera mesura d'austeritat serà respecte a la plantilla del legislatiu, que està formada per 257 empleats. No es proveiran les vacants de persones que canviïn de feina ni tampoc la plaça que deixi lliure algú que es jubili. Segons els càlculs de la mesa, tot plegat pot significar la reducció d'un 10% de la plantilla del Parlament en un període de quatre anys.

Els funcionaris del legislatiu ja tenen rebaixat el sou un 5%, tal com succeeix amb tots els treballadors públics de l'Estat, per decisió del govern del PSOE. En altres càrrecs la reducció de salari arriba fins al 15%.

LA FRASE

El pla d'austeritat era una exigència moral. El Parlament s'ha de posar al costat dels ciutadans
Núria de Gispert
presidenta del Parlament
Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.