Política

Més de 3.000 missatges recorden a ‘Time' l'existència dels Països Catalans

Un blocaire català resident als EUA impulsa una campanya d'enviament massiu de correus electrònics a la prestigiosa revista

L'objectiu és reivindicar l'independentisme català i donar-li repercussió internacional

La bústia de correu electrònic de Richard Stengel, editor en cap de la revista nord-americana Time, no dóna a l'abast aquesta setmana. Ja ha rebut més de més de 3.000 missatges que, probablement, no desitjava. No es tracta, però, de cap enviament massiu i indiscriminat de publicitat maliciosa. És una legítima rectificació que li demanen milers de ciutadans que consideren que Catalunya mereixia sortir a la llista de les 10 nacions amb més possibilitats d'aconseguir la independència que aquesta prestigiosa revista va publicar arran del referèndum del Sudan.

La carta exposa el desacord amb l'absència del poble català a la llista de Time i recorda que els Països Catalans tenen “història, llengua, literatura i tradicions”, però que, a més, són una nació “amb futur”. Per això, emplaça a la revista a tenir més en compte un moviment que aspira a aconseguir la independència “democràticament i en pau”.

Falta de rigor

El promotor d'aquesta iniciativa, Alexis Vizcaíno, blocaire i activista català resident a Califòrnia, ha explicat a l'AVUI.cat que la llista de la revista nord-americana li va semblar “molt poc rigorosa”, ja que s'oblidava de “nacions com la nostra o Groenlàndia [que està en una fase avançada del seu procés d'independència de Dinamarca]”. En canvi, el llistat inclou Escòcia, el Tibet, Ossètia del Sud, el País Basc, el Sàhara, la Padània, el Quebec i fins i tot dos moviments nacionals poc coneguts a casa nostra com són els de Vermont i Cascàdia, a l'Amèrica del Nord.

En aquest sentit, el blocaire apunta que “potser han volgut triar un cas de l'Estat espanyol i s'han decantat pel País Basc perquè el coneixen més per ETA i, a més la immigració basca als EUA és molt més visible que la catalana”.

Al seu parer, però, la llista “no correspon a una realitat”. “La República de Vermont, per exemple, amb una moviment que té una història de només deu anys, no es pot comparar amb el poble català”, afegeix, tot precisant que “no es tracta de deslegitimar cap lluita nacional sinó reivindicar el lloc que ens mereixem”.

Reivindicació massiva

Per Vizcaíno, “és possible que Time no ens prengui seriosament”, però per a “nosaltres les conseqüències són molt importants”. “És per això que vaig decidir enviar una carta als editors i, ja posats, vaig pensar que seria bo que ho féssim d'una manera massiva”, remarca.

“El que no m'esperava és que s'arribaria als 3.000 e-mails en tant pocs dies”, destaca Vizcaíno, que remarca que el seu blog ha rebut 25.000 visites des del dimecres passat, “tot i que fins dissabte no va sortir a la premsa”.

Conscienciar als nord-americans

Segons l'activista, d'aquesta manera també es vol “demostrar als nord-americans que l'independentisme català és un moviment molt actiu”. Aquest maresmenc explica que la sensació que tenen els catalans residents als EUA és que hi un “gran desconeixement dels Països Catalans per part dels locals i el reportatge de la revista Time n'és un exemple”. Per aquest motiu, creu que és necessari “educar” sobre la realitat catalana “a una societat que pel seu volum i per la rellevància del país que representa és importantíssima”.

Així, tot i que admet que “és molt improbable que Time faci una resposta a la campanya”, almenys aquesta ha de “servir per conscienciar a la revista que a casa nostra hi ha alguna cosa que s'està movent i que la manera de fer-ho és pacífica”. En aquest sentit, Vizcaíno assenyala que “això que per a nosaltres és tan bàsic, aquí cal deixar-ho clar”.

A banda d'aquesta campanya, Alexis Vizcaíno, ha participat activament en diverses campanyes per donar repercussió internacional a les aspiracions nacionals catalanes, com l'organització de les consultes pel dret a decidir als EUA o el projecte EstatPropi.Cat, una pàgina web on es pot visualitzar el suport a la independència de Catalunya en un mapamundi.

Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.