Política

Gaddafi s'atrinxera

El líder libi surt a la televisió per advertir que no deixa el poder i que combatrà la revolta “fins a l'ultima gota de sang”

Diu que els que el desafien mereixen la pena de mort

El ministre d'Interior es passa al bàndol opositor

“Si [els joves] no deposen les armes, anirem casa per casa”
“No marxaré, és el meu país
i el dels meus avantpassats”
Berlusconi parla una estona
per telèfon amb
el líder libi

Irat, desafiant amb els opositors i amb les potències occidentals, el líder libi, Muammar al-Gaddafi, va comparèixer ahir davant les càmeres de la televisió estatal per demostrar al món que és viu i que no ha fugit de Trípoli i advertir que, lluny d'abandonar el poder, resistirà “fins a l'última gota de sang”. “No marxaré d'aquesta terra, hi moriré com un màrtir”. “ Muammar no és un president que hagi de deixar el seu càrrec; Muammar és el líder de la revolució fins a la fi dels temps”.

En un llarg discurs, aparentment davant de l'edifici bombardejat per avions nord-americans el 1986 i que els libis van deixar en runes, Gaddafi va culpar els joves dels disturbis que amenacen el seu mandat, va titllar els revoltats de “rates i mercenaris” desitjosos de convertir Líbia en un estat islàmic i va dir que, sota la llei líbia, mereixen la pena de mort.

Alçant la veu, mostrant els punys, el dictador libi va cridar els seus seguidors a sortir massivament al carrer per manifestar el seu suport al règim.

“Un nou Tiananmen”

Malgrat les denúncies d'haver perpetrat un bany de sang contra el seu poble, Gaddafi va negar haver usat la força per esclafar la revolució, però va amenaçar de fer-ho als que desafien el seu poder. “Entregueu les armes immediatament; si no, hi haurà carnisseries”, va amenaçar els manifestants, i va insinuar una resposta “similar a Tiananmen”, en referència a la repressió de juny del 1989 contra l'oposició xinesa. Les autoritats líbies han perdut el control de diverses parts a l'est del país, i Gaddafi va cridar a “alliberar l'est”: “Tots els joves han de crear comitès de defensa de la revolució [del 1969, la que el va portar a ell al poder]: protegiran les carreteres, els ponts, els aeroports [...]. El poble libi ha de prendre el control de Líbia; els ensenyarem què és una revolució popular”, va afegir abans d'amenaçar de “purgar [el país] casa per casa” si els opositors no es rendeixen. Lluny d'unir els seus, les paraules inflamades de Gaddafi no van evitar ahir una nova deserció entre les seves files. El ministre d'Interior, Abdul·là Iunis, va anunciar ahir al vespre la dimissió i la seva adhesió a la revolta contra el règim, segons va anunciar la cadena de televisió Al Jazeera. El ministre va demanar a l'exèrcit que s'uneixi als manifestants i doni suport a les seves demandes “legítimes”. Mentrestant, ahir arribaven nous testimonis sobre la brutal repressió del règim. Un estudiant va confirmar que mercenaris vinguts d'altres països africans havien matat desenes de manifestants a la ciutat d'Al-Baida, ara sota control dels rebels. D'altra banda, el grup petrolier Repsol va anunciar ahir que suspèn la seva producció de cru a Líbia, mentre que la companyia italiana ENI, primera productora estrangera d'hidrocarburs a Líbia, va suspendre “algunes” de les seves activitats. Per la seva banda, fonts del govern italià van confirmar que el primer ministre Silvio Berlusconi va parlar ahir per telèfon amb Gaddafi.

15.02.11
Comencen
les protestes contra el règim de Gaddafi. En pocs dies la repressió ha provocat centenars de morts.
Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.