Política

Als fogons de la revolta

Dones voluntàries s'encarreguen de preparar el menjar que es reparteix gratuïtament als rebels que combaten contra Gaddafi

Les líbies demanen llibertat però no drets, ja que creuen que en tenen més que els homes

Fatma Abder­ra­man pela cebes a tota velo­ci­tat, sense abai­xar el ritme, men­tre Aisha al-Salam recull amb una escom­bra les peles del terra. Aquesta és la seva manera de fer la revo­lució, dar­rere dels fogons de la cuina impro­vi­sada que han mun­tat als dis­pen­sa­ris de la mes­quita Ben Jatum, a tocar de la plaça dels Jut­jats. Una dot­zena de dones, mares i espo­ses de rebels, s'encar­re­guen de pre­pa­rar el men­jar i el sopar per als com­panys revo­lu­ci­o­na­ris, perquè “una revo­lució no es pot fer amb l'estómac buit”, bro­meja Sabila, l'altra cui­nera.

Aques­tes dones són a la cuina des del mig­dia fins a la mit­ja­nit i ofe­rei­xen voluntària­ment els seus ser­veis. “Hem de pre­pa­rar men­jar per a més de cinc mil per­so­nes”, que es repar­teix entre el per­so­nal que hi ha a la plaça acam­pat, als edi­fi­cis dels jut­jats, hos­pi­tals i bancs, ara en mans de volun­ta­ris revo­lu­ci­o­na­ris.

La dieta con­sis­teix prin­ci­pal­ment en arròs amb pollas­tre, o pasta amb pollas­tre, però els diven­dres, el dia sagrat musulmà, es can­via la dieta per kebab i kefta (cro­que­tes de carn picada) amb arròs, i també es comença a tre­ba­llar més tard. “Després de l'oració repar­ti­rem entre­pans de mon­ge­tes”, indica el “xef” Ius­suf Fahari, fill de Sabila.

“Estem orgu­llo­ses dels nos­tres marits i els nos­tres fills, que hagin aga­fat les armes per alli­be­rar el país de la tira­nia”, asse­vera al-Salam, abans d'eme­tre un crit molt agut que és típic entre les dones àrabs quan estan de cele­bra­ci­ons. De sobte, totes les dones es posen a cri­dar i a picar de mans d'ale­gria, en ima­gi­nar-se com seria la vida sense Gad­dafi.

Les dones s'encar­re­guen també de nete­jar els espais públics, com ara els vol­tants de la plaça dels Jut­jats i la façana del Tri­bu­nal, tan­cada amb una gelo­sia per habi­li­tar un espai reser­vat per a elles. Aquí, dins d'aquesta espècie de gàbia, que no sem­bla que molesti a ningú, ja que la sepa­ració entre homes i dones forma part de la seva cul­tura, es mani­fes­ten les dones després de l'oració del diven­dres. Totes duen pan­car­tes, ban­de­res revo­lu­cionàries i retrats de fills o espo­sos màrtirs de la revo­lució. “Aques­tes foto­gra­fies són només una petita part dels crims de Gad­dafi”, denun­cia Unisa Ibra­him, abi­llada amb un vel que li cobreix el ros­tre i una llarga túnica negra.

Fai­rus Nasaf, una altra mani­fes­tant, explica que totes les dones de Ben­gasi donen suport a la revo­lució. “Nosal­tres vam ser les pri­me­res a mani­fes­tar-nos perquè volem que Gad­dafi se'n vagi. Volem que els nos­tres fills crei­xin en un país lliure, que els nos­tres marits no vagin a presó sent inno­cents. Estem far­tes de 41 anys d'estat poli­cial”, denun­cia Nasaf, que és advo­cada i el seu espòs va ingres­sar a la presó el 1982, on es va estar un any i mig, pel fet de ser acti­vista polític. Quant al rol de la dona a Líbia, con­si­dera que les dones tenen, “fins i tot, més drets que els homes”. “Les dones podem tre­ba­llar. Hi ha dones advo­ca­des, met­ges, pro­fes­so­res”, va rei­te­rar Nasaf.

“A tots els nivells les dones estan com­plint la seva labor com sigui. Per exem­ple cui­den els seus fills, i també hi ha les que som més pri­vi­le­gi­a­des i tenim un nivell edu­ca­tiu major”, explica Iman Bugaig­his, mem­bre del Comitè Revo­lu­ci­o­nari del 17 de Febrer. “Nosal­tres ani­mem els nos­tres fills que llui­tin i morin pel seu país. Ells són els nos­tres herois”, mani­festa Bugaig­his. També els nens tenen veu en la revo­lució. “Vull que Gad­dafi se'n vagi, vull lli­ber­tat i un futur millor”, diu Abdel Rah­man Muha­med, reci­tant el dis­curs après dels majors. Aquest nen de nou anys ajuda a nete­jar els car­rers del cen­tre, a por­tar men­jar i begu­des a les dones revo­lu­cionàries.

La dieta
Consisteix bàsicament en arròs amb pollastre, o pasta amb pollastre, però els divendres, el dia sagrat musulmà, es canvia la dieta per kebab i croquetes de carn picada.
Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.