Jordi Pujol tanca 55 anys de creença en l'Espanya plural
Fa el punt i a part i es mostra convençut que si l'Estat no varia d'actitud la independència serà l'alternativa
Tanca el cicle plurinacional obert amb la cèlebre conferència d'Esade l'any 1975
L'expresident Jordi Pujol va tancar ahir 55 anys de creença en l'Espanya plural, que vol dir plurinacional. En un dels discursos més importants de la seva trajectòria política, ara ja enretirat de la primera línia, Pujol va donar d'aquesta manera per tancada l'aposta plurinacional que va obrir formalment amb la seva cèlebre conferència d'Esade l'any 1975. Allà hi va exposar idees que rumiava des dels anys 50, després de viatjar per Andalusia, Extremadura i Castella.
L'expresident va congregar ahir unes 600 persones a la Universitat Pompeu Fabra, al carrer Balmes de Barcelona, per solemnitzar el discurs que ja havia començat a desgranar en les darreres setmanes en algun article i en un acte amb estudiants. Pujol creu que l'any 2000 va començar a fracassar la visió plurinacional que havien defensat des de Salvador Espriu a Vicenç Vives, passant per ell mateix. I que la fi definitiva ha estat amb la sentència de l'Estatut. Hi va involucrar tant l'expresident José Maria Aznar com el president José Luis Rodríguez Zapatero, de qui va recordar que quan el Tribunal Constitucional va tombar l'Estatut va arribar a declarar: “Missió acomplerta”.
Pujol era conscient que la seva conferència d'ahir tenia un punt d'històric, i la va argumentar extensament fent un repàs de les seves repetides mostres de lleialtat cap a l'Estat espanyol, mai correspostes. “Per a mi, els ho he de reconèixer, la conferència que els faig avui és incòmoda”, va sincerar-se. L'acte portava el títol de Residuals o independents? O alguna altra solució?. Preguntes amb respostes cada cop més clares.
L'expresident ja no té arguments per rebatre l'independentisme, amb l'única excepció del fet que la reivindicació té una viabilitat difícil i no és d'un dia per un altre. “Però no tinc una proposta alternativa”, va argumentar. “Si la idea d'Espanya que ara preval es consolida, l'alternativa està entre la independència i el gradual esborrament de la catalanitat i de Catalunya”, va afegir. Al seu entendre, modificar la realitat espanyola en sentit positiu a hores d'ara té poca possibilitat.
La delegació de Merkel
Pujol va repassar tot el suport que CiU va donar als governs de la UCD, el PP i el PSOE, en moments molt delicats com l'intent de cop d'Estat del 23-F, els acords de Maastricht, o l'entrada a l'euro. I es va queixar que la resposta espanyola no ha sigut lleial. Dos mesos després que CiU salvés pels pèls Zapatero davant el risc que Espanya fos intervinguda ara fa un any per la UE i el Fons Monetari Internacional, l'Estatut va quedar arranat pel TC mentre el president espanyol se'n rentava les mans, va recordar. Va revelar que fins i tot una delegació de la cancellera Angela Merkel s'havia reunit amb els dirigents de CiU a Barcelona, per demanar-los que no possessin en perill l'euro i donessin un cop de mà al govern del PSOE.
Iceta, frase “penosa”
Jordi Pujol va apostar per centrar a partir d'aquest moment els esforços en un reforçament intern de Catalunya, i en el dret a decidir aplicat al pacte fiscal per poder recaptar tots els impostos. L'expresident es va mostrar duríssim contra el portaveu del PSC, Miquel Iceta, després que va qualificar de “pastanaga” aquesta reivindicació. “Es tracta d'unes declaracions penoses!”, va deixar anar.
Tres sales de públic plenes i desembarc del govern
La conferència de Jordi Pujol a l'auditori de la Universitat Pompeu Fabra va provocar una enorme expectació. Des de feia dies ja circulava en mitjans polítics que aquest podia ser un acte important. I el fet és que a més de l'auditori es van haver d'acomodar dues sales més amb senyal de televisió intern, i van quedar oients dempeus.
Pesos pesants del govern van desembarcar a l'acte, entre els quals el conseller d'Economia, Andreu Mas-Colell; el d'Interior, Felip Puig, i el secretari general de Presidència, Francesc Homs, a més del secretari d'Exteriors, Senén Florensa. També hi va assistirel president d'honor d'ERC, Heribert Barrera, així com el president del grup parlamentari de CiU, Oriol Pujol, fill de l'expresident.
Entre el públic també s'hi va poder veure l'exdiputat del PSC i ara membre del consell d'assessor CAREC, Germà Bel, i també els exconsellers de Pujol Joan Guitart i Agustí Bassols. Aquest darrer és a hores d'ara declarat independentista i dirigeix l'entitat Sobirania i Justícia.
Va ser la primera vegada que tots ells veien en un acte tan massiu parlar l'expresident Pujol d'independència i de la fi del projecte de l'Espanya plurinacional.
Notícies relacionades
Documents relacionats
Publicat a
- El Punt. Barcelonès Nord 30-03-2011, Pàgina 18
- El Punt. Barcelona 30-03-2011, Pàgina 18
- El Punt. Camp de Tarragona 30-03-2011, Pàgina 18
- El Punt. Comarques Gironines 30-03-2011, Pàgina 21
- El Punt. Penedès 30-03-2011, Pàgina 18
- El Punt. Maresme 30-03-2011, Pàgina 18
- El Punt. Vallès Occidental 30-03-2011, Pàgina 18
- Avui 30-03-2011, Pàgina 6