Política

La independència es debatrà dimecres però no s'aprovarà

El Parlament votarà les esmenes del PSC, el PP i Cs a una proposició de Solidaritat, tres dies després de la consulta de diumenge a Barcelona

Iceta i Millo protesten en una agitada junta de portaveus

El ple del Parlament celebrarà dimecres vinent el seu primer debat sobre la independència, tan sols tres dies després de la consulta sobiranista que aquest diumenge se celebrarà a Barcelona. CiU va donar suport ahir, en una agitada junta de portaveus, a incloure en l'ordre del dia la proposta de Solidaritat per declarar la independència aquesta legislatura, fet que va provocar vives protestes del socialista Miquel Iceta i del popular Enric Millo. La iniciativa no tirarà endavant, però el sol fet de debatre la independència en un plenari incomoda socialistes i populars. Al PSC, especialment, no li interessa centrar el debat sobre la qüestió nacional en plena precampanya de les eleccions municipals.

Els representants del PSC i del PP van argumentar ahir, durant la reunió de la junta de portaveus, que no té sentit fer aquest debat sobiranista quan Catalunya té un rècord d'atur i molts altres problemes sobre la taula. Però el convergent Jordi Turull es va pronunciar a favor de tramitar la iniciativa de Solidaritat, perquè cada partit pugui aclarir les seves posicions respecte a la sobirania. I també hi van donar suport Anna Simó (ERC) i, òbviament, Alfons López Tena (Solidaritat).

El que discutirà el ple no és la llei del partit d'Uriel Bertran i López Tena sinó les esmenes a la totalitat que hi han presentat el PSC, el PP i Ciutadans per tombar-la. Es dóna per fet que les esmenes a la totalitat acabaran prosperant i que la iniciativa de Solidaritat decaurà. SI només té el suport d'Esquerra, en contra de les esmenes a la totalitat, i CiU i ICV-EUiA encara no han decidit el sentit del seu vot, tot i que es podrien abstenir.

La proposta de Solidaritat no tirarà endavant perquè és de màxims, i només ERC s'hi avé. Té un punt impossible de consensuar amb CiU i ICV-EUiA, que és que posa un curt calendari per a la declaració d'independència concretant que ha de ser en els pròxims tres anys i mig. Els nacionalistes no ho veuen en absolut realista, i, sense tancar la porta a aquesta reivindicació en el futur, aposten per aplicar primer el dret a decidir respecte al pacte fiscal, per recaptar tots els impostos. No es mouran d'aquest punt, tal com recull el seu programa electoral.

A més de declarar la independència aquesta legislatura, la proposició de SI demana en la mateixa línia de màxims que en el termini de tres mesos es constitueixi una assemblea de representants de la nació catalana, “que treballarà perquè la independència sigui declarada en el conjunt dels Països Catalans”. És a dir, també al País Valencià, les Balears i la Catalunya del Nord, on governen partits estatals.

Recomanació

Després de permetre que es debati la llei, CiU ha recomanat a SI que, just abans de votar les esmenes, retiri la proposició, perquè cap proposta d'independència quedi mai derrotada. “Si no volen frivolitzar amb el tema, valorin si la sotmeten o no a votació”, va dir ahir Turull.

Solidaritat està preparant una mobilització coincidint amb la votació. Per a la formació d'Uriel Bertran es tracta també d'una acció important del seu partit amb vista a les municipals, ara que han passat per la ruptura protagonitzada per Joan Laporta. Aquesta formació ja es va concentrar dissabte a la plaça Sant Jaume en defensa de la proposició.

Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.