Cultura

El Macba treu suc a la col·lecció

El fons d'obres del museu, amb les compres recents, protagonitzarà sis de les deu exposicions del 2011

Chus Martínez, conservadora en cap del Macba, ha plegat i s'ha incorporat a Documenta

Amb un 5,25% menys de pressupost que aquest any o, molt pitjor encara, amb un 12% menys que el 2008, el més lògic és pensar que el Museu d'Art Contemporani de Barcelona (Macba) afrontarà el 2011 amb un programa de mínims. Però no només no és així, sinó que l'any que ve hi haurà més activitat que el 2010. Màgia? No. Bartomeu Marí, el director del museu, no ha fet cap truc de màgia per poder incrementar l'activitat amb molts menys diners. La solució l'ha trobat en la col·lecció del museu, a l'entorn de la qual giraran sis de les deu exposicions de la temporada. Durant tot l'any que ve, el patrimoni d'obres del Macba, amb les últimes adquisicions de gran reclam, tindrà el protagonisme principal. La col·lecció guanyarà visibilitat des de la planta 1 del museu, que dobla els metres quadrats que tenia fins ara a la planta 0.

Al llarg de l'any, la col·lecció tindrà diverses presentacions (dues de grans i quatre de petites), però sempre amb el repte de rellegir i revisar la història de l'art recent. De febrer a setembre, el Macba utilitzarà la col·lecció per desplegar una tesi “senzilla però no massa explotada”, avisa Marí: l'eclosió de la modernitat a casa nostra es va produir els anys cinquanta i no pas al començament de segle. L'exposició vol constatar que fins al 1992 l'art, l'arquitectura i el disseny van anar de bracet en el desafiament a la modernitat canònica.

Per acompanyar aquesta gran presentació de la col·lecció, el Macba ha preparat dues mostres paral·leles, “de gabinet”. La primera (de febrer a maig) estarà dedicada a The Otolith Group, fundat a Londres el 2002 per Anjalika Sagar i Kodwo Eshun, que filmen pel·lícules per crear un nou atles que narra les diverses formes de situacions postcolonials. De juny a setembre, Sejla Kameric i Anri Sala agafaran el relleu amb una instal·lació inspirada en el setge de Sarajevo i en la vida quotidiana en una ciutat amenaçada pels franctiradors.

A la tardor, el Macba renovarà l'exposició de la col·lecció i presentarà en totes les seves sales el primer fruit de l'acord de col·laboració amb la col·lecció de la Fundació La Caixa. Serà l'exposició Volum, a partir de la qual es vol demostrar el potencial de les dues col·leccions, que en total sumen 4.450 obres.

En el marc d'aquest projecte, també hi haurà dues mostres satèl·lit: l'una dedicada a Antoni Muntadas, i en concret a la seva obra Between the Frames: The Forum (una visió del sistema artístic dels anys vuitanta), i l'altra a la revista Aspen, exemple excel·lent de publicació d'art que ha esdevingut objecte artístic en si mateix.

A banda de la col·lecció, l'any que ve es veuran dues noves intervencions específiques per a la Capella Macba: l'una de Pep Duran i l'altra de Natascha Sadr. I es posarà èmfasi en l'art de l'Europa de l'Est, a través de la col·lecció de la Moderna Galerija de Ljubljana, que serà la primera mostra organitzada per La Internacional, iniciativa de cinc museus europeus, entre els quals hi ha el Macba (de maig a setembre). I una novetat: el Macba engegarà una línia d'exposicions dedicada a dones que han dut a terme una missió en l'art contemporani. Àngels Ribé estrena l'aventura.

Amb 12,2 milions de pressupost, el Macba afronta un nou any de crisi. Abans, però, haurà de resoldre un imprevist: Chus Martínez, conservadora en cap, ha plegat i s'ha incorporat a Documenta. El substitut se sabrà aviat.

Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.