Vint espelmes d'art
L'associació Art Barcelona celebra aniversari amb 21 exposicions simultànies a les galeries i a l'Arts Santa Mònica. Diuen que estan “més vius que mai”
“Estem més vius que mai”. En un moment en què es discuteix tant la vitalitat del centre de les galeries d'art de la ciutat, el carrer del Consell de Cent, l'associació Art Barcelona planta cara amb la celebració del vintè aniversari. Planta cara a la crisi, al pessimisme ambiental i a tots aquells que a aquestes altures continuen sense voler entendre que una galeria és molt més que un negoci, i un galerista alguna cosa més que un comerciant d'art. I més a Barcelona, on al llarg del segle XX les galeries han estat les grans difusores de la modernitat, durant anys i panys en solitari i lluitant contra tanta incomprensió.
Art Barcelona es va fundar el 1990, de fet va ser la primera associació de galeries d'art contemporani de l'Estat, i va ser capitanejada al principi per Marisa Díez de la Fuente, de la galeria Ciento, un dels nombrosos espais singulars que han anat tancant. Alguns històrics han resistit i s'han fet forts, i a més s'han anat incorporant nous projectes més frescos, liderats per gent més jove, més enllà de Consell de Cent. És entre tots que han impulsat ara la festa dels vint anys.
Una festa que –no podia ser diferent– té forma d'exposició. I no podia ser diferent perquè durant aquestes dues dècades les galeries se n'han fet un fart, d'organitzar exposicions: més de 3.500. Un ritme d'activitat important, clau en la vida artística i cultural de la ciutat. Ara proposen un paquet de 21 mostres simultànies amb un crit de guerra comú: Descobrir, defensar i difondre l'art.
Des d'ara i fins a finals de gener, hi ha una exposició a cada galeria associada (Masart, Safia, Hartmann, N2, Kowasa, Marlborough, Joan Prats, Senda, H2O, René Metras, Carles Taché, Eude, Raiña Lupa, Fidel Balaguer, Joan Prats-Artgràfic, Joan Gaspar, Alonso Vidal, Àngels Barcelona, Trama i Ferran Cano), i la vint-i-unena, la més especial i que ha comissariat Daniel Giralt-Miracle, llueix a l'Arts Santa Mònica.
Les vint exposicions commemoratives, molt variades en sintonia amb els diferents perfils de les galeries d'Art Barcelona, presumeixen de planter d'artistes: Joan Fontcuberta, Alberto García-Alix, Pere Formiguera, Guinovart, Manolo Valdés, Pep Agut, Mabel Palacín, Keith Haring, Richard Hamilton, Eduardo Chillida..., i molts altres, més d'un centenar. I a l'Arts Santa Mònica, Giralt-Miracle ha concebut una “exposició d'exposicions”, de títol Liaisons..., en què cada galeria ha escollit l'obra d'un artista amb qui manté una relació de molta complicitat.
El vintè aniversari d'Art Barcelona vol ser una afirmació del col·lectiu de galeristes que treballen amb art contemporani, una feina complexa que no sempre és rendible. Ara també és el moment per reflexionar sobre el futur i ser conscients que cal explorar nous camins. Ni que sigui, com molt bé diu Giralt-Miracle, per recuperar aquelles passejades de galeria en galeria els caps de setmana.