Retorn a l'any 1979
La Virreina prepara pel 2011 una gran exposició sobre aquest any, vist com a punt d'inflexió, i també una mostra de la fotògrafa surrealista Claude Cahun
El 2011 serà l'any de la “plena normalitat” a la Virreina Centre de la Imatge, un any i mig després que Carles Guerra prengués les regnes del centre municipal de la Rambla. Així veu el futur més pròxim el delegat de Cultura de l'Ajuntament de Barcelona, Jordi Martí, després que els espais de la Virreina hagin estat redistribuïts per poder aglutinar més exposicions i activitats simultàniament, sempre amb la imatge com a base de reflexió. Un cop completada la petita rehabilitació de l'edifici, la Virreina “ja podrà desplegar tota la seva programació”, afirma Guerra.
Tal com s'ha fet aquest any, les activitats de la Virreina s'estructuraran en tres blocs, un sistema que ha fet sort també en un altre centre cultural de la Rambla, com ara l'Arts Santa Mònica. Per començar, al març, el primer bloc se centrarà en l'any 1979, un any que, en principi, no sembla que tingui res d'especial. “Però el 1979 és l'any de la revolució de Nicaragua i de l'Iran, de l'arribada al poder de Margaret Thatcher, del primer poder democràtic municipal i l'any en què Jean-François Lyotard va publicar La condició postmoderna”, justifica Carles Guerra. Una gran exposició –que inclourà material de tota mena, des de fotografies, cinema i també pintura i escultura– descriurà el 1979 com un any d'inflexió en la història recent “que obre assumptes que encara no hem tancat”. Per la seva ambició i voluntat documental, Carles Guerra compara la mostra amb Guia secreta de la Rambla, que la primavera passada i en només dos mesos va tenir 22.000 visitants.
El segon bloc s'obrirà al juliol amb exposicions sobre diferents versions de cinema popular i pedagogies alternatives. Aquí hi encaixa perfectament la figura de José Val de Omar (1904-1982), un creador de culte que va explorar fins al límit les possibilitats de la imatge, tant des de la fotografia com des del cinema. Se'n veurà una mostra que aquests dies és al Museu Reina Sofia de Madrid. En el mateix bloc s'ha inclòs una exposició de l'assagista i realitzadora de vídeos Hito Steyerl, amb un treball sobre els cicles capitalistes.
El mes d'octubre, la Virreina recuperarà el format de les mostres monogràfiques. Una de les quals –d'alt valor històric– descobrirà al públic barceloní l'obra de la fotògrafa surrealista francesa Claude Cahun (1894-1954), una dona amb una vida de pel·lícula que va construir una obra potentíssima i molt personal al voltant de la seva ambigua identitat. Coproduïda amb el Jeu de Paume de París i el Chicago Art Institute, la mostra inclourà 130 imatges, totes còpies úniques, de préstec molt difícil. En el mateix bloc s'ha inclòs també una mostra del fotògraf mexicà Iñaki Bonillas, que treballa, “sense tirar una sola foto”, a partir d'un àlbum familiar heretat del seu avi, J. R. Plaza.
El pressupost d'activitats de la Virreina de l'any 2011 es mantindrà en l'1.200.000 d'euros d'enguany, un pressupost “suficient”, segons ha manifestat Carles Guerra.
Notícies de ...
Publicat a
- El Punt. Barcelonès Nord 21-12-2010, Pàgina 49
- El Punt. Barcelona 21-12-2010, Pàgina 49
- El Punt. Camp de Tarragona 21-12-2010, Pàgina 49
- El Punt. Comarques Gironines 21-12-2010, Pàgina 50
- El Punt. Penedès 21-12-2010, Pàgina 49
- El Punt. Maresme 21-12-2010, Pàgina 49
- El Punt. Vallès Occidental 21-12-2010, Pàgina 49
- Avui 21-12-2010, Pàgina 44