Cultura

Un mort molt viu

El gènere negre en català es renova i es consolida amb noms com Teresa Solana, Marc Pastor i Jaume Benavente, sense oblidar incògnites com les de Nil Barral

“El focus està posat sobre la novel·la negra, que genera un gran interès entre els lectors”

Cata­lu­nya no és Escan­dinàvia... encara. Cada vegada són més nom­bro­sos els autors cata­lans que –fora pre­ju­di­cis– con­reen el gènere negre, d'intriga i poli­cial en un feno­men que trenca amb la tra­di­ci­o­nal visió que al país aquesta lite­ra­tura està poc menys que morta i enter­rada. Les pis­tes estan a la vista: la Set­mana de Novel·la Negra de Bar­ce­lona que anima Paco Cama­rasa des de la lli­bre­ria Negra y Cri­mi­nal; el premi Crims de Tinta que con­voca el Depar­ta­ment d'Inte­rior, i la tasca de divul­gació que du a terme la bibli­o­teca La Bòbila de l'Hos­pi­ta­let.

“Està clar que el focus està posat sobre la novel·la negra que genera interès entre els lec­tors, que divul­guen la seva passió per la xarxa i for­men un grup com­pacte”, explica Isa­bel Obi­ols, edi­tora de La Magrana, segell que publica els Crims de Tinta. “En els dar­rers anys hem assis­tit a una con­so­li­dació bru­tal del gènere, amb 181 novel·les publi­ca­des els deu últims anys”, afirma Sebastià Ben­nas­sar, escrip­tor i espe­ci­a­lista del gènere.

A banda de sos­pi­to­sos habi­tu­als com ara Andreu Mar­tin (que acaba de treure en but­xaca Bar­ce­lona tràgica, Ara Mini), Fer­ran Tor­rent o Car­les Quílez, gua­nya­dor del II Premi Crims de Tinta, hi ha una sèrie d'autors que han fet una pri­mera incursió en el món cri­mi­nal de paper. Aquest és el cas de Jaume Bena­vente, lec­tor voraç de La Cua de Palla, i que ara s'ha pas­sat al negre amb El qua­dern de Nico­laas Kleen (Columna/Roca). Bena­vente situa a Ams­ter­dam la inves­ti­gació entorn de l'assas­si­nat d'una noia de l'est d'Europa emba­ras­sada. La inves­ti­ga­dora, Marja Bate­laar, una jove de 33 anys que ha estu­diat belles arts, debuta com a poli­cia d'homi­ci­dis amb aquest cas. Gua­nya­dor del Pin i Soler per Llums a la costa (2006), Bena­vente garan­teix que la novel·la por­tarà cua.

“Volia fer una novel·la rea­lista, però la rea­li­tat és negra”. Així jus­ti­fica l'escrip­tor valencià Juli Alan­des la seva pri­mera explo­ració del gènere a El cre­pus­cle dels afor­tu­nats (fina­lista del II Premi Crims de Tinta). Alan­des situa l'acció a València, però el seu ins­pec­tor també té con­nexió inter­na­ci­o­nal, con­cre­ta­ment irlan­desa. L'ins­pec­tor Miquel O'Malley, un home de 40 anys amb vena filosòfica, tre­ba­lla en el cas de l'assas­si­nat d'un cacic local. Tot ple­gat fa tuf de cor­rupció i de febre del ciment.

Dos noms que s'estan con­so­li­dant en la lite­ra­tura més cri­mi­nal són Marc Pas­tor i Teresa Solana. Pas­tor sap de què parla. És diplo­mat en cri­mi­no­lo­gia i política cri­mi­nal i tre­ba­lla a la poli­cia científica dels Mos­sos d'Esqua­dra. Ha publi­cat Mon­te­cristo (2007) i La mala dona, una obra sobre Enri­queta Martí, l'ano­me­nada Vam­pira del Raval, que va merèixer el I Premi Crims de Tinta, el 2008. L'any de la plaga, una novel·la de mis­teri, sí, però també de ciència-ficció i ter­ror amb història d'amor inclosa.

Solana va debu­tar el 2006 amb Un crim imper­fecte i ha gua­nyat el III Pre­mis Crims de Tinta amb Negres tem­pes­tes. La novel·la la pro­ta­go­nitza Norma Fores­ter, sot­sins­pec­tora dels Mos­sos d'Esqua­dra, que inves­tiga l'assas­si­nat de Fran­cesc Pare­llada, un vene­ra­ble catedràtic d'història a punt de jubi­lar-se. Solana hi retrata el clima repres­siu de la post­guerra.

Sebastià Jovani, cre­a­dor d'Emulsió de ferro, pre­sen­tarà al març Emet o la revolta amb la col·lecció La Negra, de La Magrana, una novel·la que, tot i no res­pon­dre a les claus estric­tes del gènere, sí que es mou en el ter­reny limítrof, amb molts morts i poli­cies cam­pant, els matei­xos que apa­rei­xen a Bar­ce­lona, compte enrere (Ali­sis), de Pol Marsà, un thri­ller bar­ce­loní que posa en escena dos suïcides al ter­rat de l'hotel Arts.

De segona cate­go­ria?

Una de les nove­tats més sos­pi­to­ses que es pre­sen­ten amb vista a BCNe­gra és L'home que dor­mia al cotxe (Ams­ter­dam). La signa Nil Bar­ral, un pseudònim rere el qual s'amaga “un dels escrip­tors més reco­ne­guts del país”. Nil Bar­ral és també el pro­ta­go­nista del lli­bre. És un agent d'asse­gu­ran­ces que inves­tiga un cas fosc lli­gat al cobra­ment d'una asse­gu­rança de vida amb un assas­si­nat pel mig. El mis­teri que pre­senta aquesta novel·la és doble: el crim en si mateix i la iden­ti­tat de l'autor. Per què ha deci­dit ocul­tar-se rere un nom fals a l'hora de pre­sen­tar una novel·la de gènere? Per ven­tura arros­sega encara l'eti­queta de lite­ra­tura de segona cate­go­ria?

Crims.​cat

Àlex Martín ha reco­llit el bo i millor del gènere a l'anto­lo­gia Crims.​cat (Alrevés), amb dis­set nar­ra­ci­ons d'autors molt hete­ro­ge­nis entre els quals hi ha Jordi Cer­vera, Jordi de Manuel, Clàudia Pujol, Sebastià Jovani, Jordi Pijoan, Pau Vidal i Albert Villaró. Aju­dat per Sebastià Ben­nas­sar –també reco­llit en l'anto­lo­gia–, Martín dedica el lli­bre als pares del negre Rafael Tasis, Manuel de Pedrolo i Jaume Fus­ter. Reverències.

Rurals i històriques

Per la seva banda, Ben­nas­sar, que ha publi­cat qua­tre novel·les negres, traurà al març un assaig amb Mete­ora, Pot sem­blar un acci­dent, en què ana­litza els deu dar­rers anys del gènere i com els can­vis ocor­re­guts al país s'hi han vist reflec­tits: “Les dues grans nove­tats són la novel·la negra històrica, com La mala dona i Emulsió de ferro, i l'entrada del món rural com a esce­nari en paral·lel a la rea­li­tat: avui l'epi­cen­tre del crim és Olot!” Ben­nas­sar asse­nyala, a més, que el gènere ha entrat en la “nor­ma­li­tat”, atès que les novel·les negres ara inte­gren els catàlegs gene­ra­lis­tes.

Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.