cultura

La darrera exposició

La cloenda de l'exposició sobre el vintè aniversari de la Càtedra Ferrater Mora suposa també el tancament definitiu del centre cultural de Caixa Girona

Tanca tres mesos per reformes i per adequar-se a l'Obra Social de La Caixa

La cloenda de l'exposició del vintè aniversari de la Càtedra Ferrater Mora a la Fontana d'Or de Girona també va servir per tancar definitivament el centre cultural de Caixa Girona. L'espai tanca durant tres mesos per reformes i per adequar-se a la programació de l'Obra Social de La Caixa. “Avui fem un acte de cloenda de l'exposició i també comencem un període per reformar un espai cultural extraordinari per a la nostra ciutat. Un espai que ha acollit una exposició dedicada a aquests 20 anys de pensament contemporani de la Càtedra Ferrater Mora”, va dir l'alcaldessa de la ciutat, Anna Pagans. Les reformes seran tant a l'interior com a la façana. La petició per iniciar les obres en aquest immoble protegit al cor del Barri Vell ja va ser avaluada la setmana passada per la comissió de patrimoni.

L'acte de cloenda, segons va explicar el professor Josep M. Terricabras, “també serveix per homenatjar Ferrater Mora”. “Avui mateix [ahir per al lector] fa exactament vint anys que Ferrater va morir inesperadament a Barcelona, en una visita que fèiem per parlar dels projectes de la càtedra i per presentar la seva darrera novel·la, La señorita Goldie.”. Ferrater, segons va dir Terricabras, era una persona “d'uns coneixements colossals, d'intuïció brillant i de rigorosa anàlisi”. “Els que hem tingut la sort no solament de llegir-lo sinó també de conèixer-lo sabem també que era irònic i divertit, d'una curiositat immensa, capaç de sorprendre. Odiava el desordre i la incoherència”, va assegurar. Un dels objectius de la càtedra és continuar tenint viu el pensament de Ferrater, el seu tarannà i “d'alguna manera, la seva presència i la seva influència”, i va reiterar el seu agraïment a la seva vídua, Priscil·la Cohn, que ahir era a l'acte.

Anna M. Geli, rectora de la Universitat de Girona, va assegurar que per a la Universitat de Girona la Càtedra Ferrater Mora havia estat un referent. “També la UdG compleix enguany 20 anys. La càtedra es va crear abans que la universitat es formalitzés al Parlament de Catalunya. Per tant, doncs, estem parlant d'unes dates en què la ciutat i l'entorn gironí vivia una etapa amb gran intensitat, amb esperit d'il·lusió i passió. I el feien les persones. I entre elles, sobretot els que estaven al capdavant de la universitat”. Per la càtedra, segons va explicar ahir Geli, hi han passat més de 30 persones amb conferències “de primera línia i a més molt ben acollides en l'entorn universitari i gironí”. Geli també va agrair a la Priscil·la Cohn que hagi donat suport al projecte i “als responsables de l'antiga Caixa Girona i a La Caixa que poguéssim disfrutar durant aquest mes d'aquest espai”.

Per la seva banda, l'alcaldessa de Girona, Anna Pagans, va agrair “poder tenir a la nostra ciutat i a la nostra universitat una càtedra per tot el que representa del pensament contemporani amb la biblioteca cedida per Ferrater”. “A nosaltres ens fa forts. Ens fa forts en la línia que la ciutat ha treballat, treballa i continuarà treballant de fer forta la cultura. I això es demostra amb el fet que aquests mesos s'hagin pogut organitzar aquests cicles de conferències, simposis, taules rodones amb persones del món universitari i del món intel·lectual internacional i de casa nostra”.

LA FRASE

Un dels objectius de la càtedra és continuar tenint viu el pensament de Ferrater Mora
Josep M. Terricabras
comissari de l'exposició
Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.