Cultura

El 5% cultural d'Hereu

Barcelona fa balanç del mandat amb el 5% de la despesa per a Cultura

Barcelona tindrà una nova connexió cultural amb Berlín, augura Jordi Martí

Coherència. Aquesta és la premissa que defensa l'alcalde de Barcelona, Jordi Hereu, per mantenir la seva proposta a la Generalitat: un país necessita una capital cultural potent. I Barcelona no vol perdre pistonada. Si la conselleria de Cultura malda per arribar a l'1% del pressupost global, a l'Ajuntament de Barcelona en el període 2007-2011 la despesa destinada a Cultura ha estat del 5% (el 10% pel que fa a inversions). Així, no és d'estranyar que divendres Hereu proposés al conseller de Cultura, Ferran Mascarell, que l'Ajuntament podia avançar les aportacions que pretén retallar la conselleria aquest 2011, amb el compromís, que aquest retall es compensi en exercicis menys atropellats que l'actual.

Ahir al migdia, el delegat de Cultura, Jordi Martí, i l'alcalde de Barcelona van convocar la premsa i artistes i gestors per anunciar que donaven els “deures del mandat” per fets. Amb un projecte de fàbriques de creació encarat (començaran a presentar-se en breu) van explicar als creadors que se'ls oferia ara una gran oportunitat, omplir aquests continents amb propostes culturals potents: “Teniu una gran oportunitat i alhora una gran responsabilitat”, advertia l'alcalde.

Jordi Martí compta que els nous equipaments mantindran un equilibri entre el que és adreçat a capital cultural (amb residències de companyies internacionals incloses) i les accions per al barri, de proximitat. La Fabra i Coats de Sant Andreu (que acabarà la primera fase al juliol amb un primer pressupost de 7 milions d'euros) n'és un bon exemple

Martí va avançar el projecte d'establir algun tipus de conveni amb la ciutat de Berlín (una capital cultural en la qual s'emmirallen) per fer visibles les línies de col·laboració que mantenen en diferents disciplines artístiques. Martí insisteix en la tesi d'Hereu: “La cultura és un element essencial, amb crisi i sense”. Precisament, en períodes de dificultat, la cultura ha d'ajudar a ampliar el sentit de pertinença, a crear comunitat. És una vacuna que estalvia conflictes futurs que poden resultar costosos.

L'Institut de Cultura de Barcelona celebra 15 anys dimecres 23 de març. Ho farà amb unes activitats austeres, un cicle de debats que ajudin a repensar la cultura. La reclamació serena, optimista i sense excessos és la línia que es marca el govern bipartit municipal per demostrar el seu treball cultural a Barcelona els darrers quatre anys.

Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.