cultura

Tot són escaires

La mort de l'escriptor i articulista, ahir a la matinada als 55 anys, consterna el món de la cultura

Afeblit per la malaltia, es va acomiadar dels lectors el 29 de maig amb L'Escaire titulat ‘Teló'

Ha mantingut una enteresa apresa dels epicuris per facilitar el curs de la vida
El seu ‘Octubre' és el llibre més important de la literatura catalana recent

Des que el 29 de maig pas­sat Miquel Pai­rolí es va aco­mi­a­dar del seu espai d'opinió diari a L'Escaire, el món va començar a ser més obtús, una vas­ti­tud intri­cada i ruda, sense con­fins, sense fars, sense angles. Pai­rolí abai­xava el teló com­pa­rant la seva con­cepció de l'arti­cu­lisme, indes­tri­a­ble d'una certa idea de clare­dat i hones­te­dat, amb la recepta d'un arròs. Era la seva manera d'alleu­ge­rir de trans­cendència un ofici que cada cop més ten­deix a l'infla­ment i la voci­fe­ració, opo­sant-hi el sen­tit comú d'un sofre­git casolà. Segu­ra­ment no pen­sava pas, en el moment de divul­gar la seva recepta, el seu “prin­cipi deon­tològic”, en cap d'aquests gui­sats de labo­ra­tori que s'esti­len avui, sinó més aviat en l'arròs caldós de la seva pròpia mare, el que s'hau­ria ser­vit a la taula de qual­se­vol dels masos veïns de Quart o de Palol d'Onyar, entre page­sos “que tenen l'honor d'haver tre­ba­llat molt”, i al cos­tat dels quals sen­tia una com­pa­nyia imme­di­ata i ama­ble perquè com­pre­nia que llau­rar era també una forma d'ado­ració, perquè amb ells asso­lia l'única cer­tesa sos­te­ni­ble: “El seu camí també és el meu. Un com­promís d'humi­li­tat”. Quan va publi­car aquell arti­cle de comiat, els lec­tors que l'havien seguit quasi cada dia a El Punt els últims deu anys, i feia poc també a l'Avui, con­fi­a­ven que es tractés d'un adéu pro­vi­si­o­nal. Fins i tot els més pròxims, hi con­fi­a­ven. Pot­ser l'únic que ente­nia que ja no hi havia tor­nada pos­si­ble era el mateix Pai­rolí, sense estridències, sense dra­ma­tisme, amb una ente­resa apresa dels epi­cu­ris i els estoics que tant admi­rava i feta a propòsit per faci­li­tar, fins al final, el curs de la vida.

“Amb la cer­tesa resig­nada, doncs, que un dia o un altre ens tocarà desésser, sabe­dors que som matèria ins­crita en el temps, cele­brem, com el poeta, el moment de ser amb el ser i de ser en el ser, de par­ti­ci­par, amb consciència, de la vida”, escri­via a tocar de la pri­ma­vera en el seu últim lli­bre, el die­tari Octu­bre (Acon­tra­vent 2010), que relle­git ahir, amb el pes de la notícia de la seva mort, als 55 anys, fa tant de bé i tant de mal. Fa bé perquè aquest és el lli­bre més impor­tant que ha cone­gut la lite­ra­tura cata­lana recent, una cele­bració de la intel·ligència que sap reconèixer també l'emoció, sem­pre a rat­lla, tibant com una corda de violí just abans de ser pol­sada, i fa mal perquè és ara, sobre­tot, que un s'adona de l'ondu­lant presència de la mort insi­nu­ant-se a cada pàgina, la mort dels amics, de la joven­tut, d'una deter­mi­nada manera de viure enfon­sant les mans a terra per treure'n fruit, la mort fins i tot d'una papa­llona amb unes ales de dibuix enigmàtic que en tocar-les dei­xen als dits un ras­tre de pol­sim blanc.

Avui les parau­les són dures com pedres, no hi ha manera de fer-les dici­bles, d'esmus­sar-ne les ares­tes com sabia fer Pai­rolí amb l'escaire a punt, i els que tenen, com hau­ria de ser a totes les redac­ci­ons del país, el seu ‘Teló' ben a prop de la taula de tre­ball, se'l miren ara de reüll, amb les gal­tes ence­ses de ver­go­nya per trair tan estre­pi­to­sa­ment el seu con­sell de sobri­e­tat. Fora de Girona , d'on va pre­fe­rir no moure's excep­tu­ant els pocs anys que va tre­ba­llar a la premsa de Bar­ce­lona, tot això pot­ser no s'entendrà. Tant se val. La cul­tura ofi­cial, la cul­tura ins­ti­tu­ci­o­na­lit­zada, ha fet en gene­ral poc cas de Miquel Pai­rolí, de les seves novel·les, dels seus assa­jos sobre Pla i Lam­pe­dusa, dels seus die­ta­ris, dels seus arti­cles. No es pro­di­gava a les tertúlies ni a les cape­lle­tes, i això resta pun­tu­ació al joc de la fama. En lloc de dei­xar-se enllu­er­nar pels esce­na­ris, escri­via i lle­gia a la casa que havia cons­truït el seu pare al mateix ter­reny que l'avi havia huma­nit­zat fent-hi obrir un pou abans de la guerra. Una pro­ducció com la seva, doncs, no se sosté perquè hagi estat l'obra d'una per­sona dis­creta, sen­zi­lla i bon­da­dosa, sinó perquè dar­rere hi ha hagut talent, hi ha hagut intel·ligència, hi ha hagut memòria, hi ha hagut una estima pro­funda per la lite­ra­tura.

Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.