Cultura

Cuixart, al descobert

La fundació del pintor obrirà al públic el pròxim dia 14 la seva seu a Palafrugell, amb el taller, el pati i els magatzems on l'artista va treballar els seus últims anys

A la Fundació Cuixart es faran regularment exposicions, espectacles i tallers diversos

Modest Cuixart (1925-2007) va viure els últims anys de la seva vida a Palafrugell, en una casa modernista que va adquirir als anys setanta. Allà va instal·lar-hi també el seu taller, els magatzems per a les obres, i va gaudir d'un magnífic jardí. El 1998, en vida del pintor, el mateix artista i els seus familiars van constituir una fundació per preservar i difondre la seva obra, així com l'art català de postguerra, sobretot Dau al Set i l'informalisme, moviments de què el pintor va formar part. Es va obrir una seu de la fundació (oberta al públic) al carrer Montcada de Barcelona, ben a prop del Museu Picasso, però es va tancar fa dos anys.

Ara la Fundació Cuixart s'ha tornat a posar les piles però amb els ulls posats a Palafrugell, a la mateixa casa on el pintor va viure i treballar. En un indret on el turisme està assegurat, sobretot a l'estiu, la fundació està convençuda que el canvi d'ubicació, de Barcelona a Palafrugell, afavorirà la principal pretensió de la institució: la difusió de l'obra de Modest Cuixart.

Exposició inaugural

Així ho ha explicat a aquest diari el fill menor de l'artista i secretari de la fundació, Joan Cuixart, que ja està fent els últims retocs al voltant de l'obertura de la fundació per al dia 14 de juliol. El que el públic podrà visitar a partir d'aleshores serà el taller, el jardí, els magatzems i la planta baixa d'un edifici contigu, que comunica amb el taller. Amb motiu de la inauguració, en aquestes dependències es podrà veure una exposició temporal de l'artista, que s'allargarà tot l'estiu. “A la zona del taller s'exposaran quadres de l'última època del meu pare, mentre que als magatzems es veurà un conjunt bastant inèdit de tapissos, escultures, ceràmiques i també pintures de l'època de Dau al Set i de l'informalisme”, diu Joan Cuixart. Les obres que s'exposaran pertanyen al fons de la fundació i a la viuda del pintor, Victòria.

En la programació d'activitats de la fundació, hi ha prevista una exposició de fotografia i ja de cara a l'estiu de l'any que ve, una mostra sobre Cuixart i la Costa Brava, que resseguirà els espais i locals per on se solia moure l'artista. La fundació té, en els seus objectius, la promoció d'artistes joves i per això Joan Cuixart no descarta que s'organitzin exposicions d'art del grafit o d'art digital. Per l'estiu, la fundació també ha programat espectacles de vespre al jardí.

Joan Cuixart assegura que un dels al·licients més destacats de la visita a la fundació serà poder entrar al taller de Cuixart: “És un taller molt peculiar. A diferència dels espais d'altres artistes, el meu pare era molt polit a l'hora de treballar. Ell havia fet dos anys de medicina, i potser per això el taller té l'aspecte d'un petit laboratori. És molt sorprenent perquè ell era desordenat en la seva vida però molt polit dins del taller”.

Malgrat que quan hi havia seu barcelonina, la fundació havia tingut ajuts institucionals, ara el finançament d'aquesta nova etapa correrà absolutament a càrrec dels recursos propis de la institució. Això sí, està previst buscar inversors privats, sobretot per ajudar a cobrir activitats concretes.

També està previst que més endavant es pugui restaurar i condicionar la casa on va viure l'artista, perquè formi part del recorregut de la visita.

Per Joan Cuixart, que es mostra partidari que existeixi un museu conjunt de tots els artistes del grup Dau al Set a Barcelona, l'obertura al públic de la fundació ajudarà a la difusió de l'obra d'un artista, que, segons creu, no ha rebut prou reconeixement.

Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.