Cultura

Mor Amy Winehouse

La cantant britànica ja és llegenda després que el seu cos sense vida fos trobat al seu apartament

‘Frank' va ser el seu àlbum de debut i ‘Back to Black', el disc que la va entronitzar

La can­tant britànica Amy Wine­house va ser tro­bada morta ahir al seu apar­ta­ment de Cam­den, al nord de Lon­dres. El ser­vei d'ambulàncies va rebre una tru­cada des del seu pis a les 16.45 h (hora penin­su­lar espa­nyola), però quan van arri­bar els met­ges el seu cos ja no tenia vida. Tenia només 27 anys. Tot i que la poli­cia no va con­cre­tar ahir les cau­ses de la mort, el seu llarg currículum d'addic­ci­ons a les dro­gues dóna joc per a mol­tes espe­cu­la­ci­ons. Sigui com sigui, s'ha apa­gat per sem­pre aquesta estre­lla fugaç de la música, amb una tra­jectòria dis­cogràfica brevíssima (dos dis­cos) però, això sí, una car­rera per­so­nal intensa, con­tro­ver­tida i mediàtica. Amb la seva mort pre­ma­tura, el seu mite ja és un dit i fet. La cul­tura popu­lar, neces­si­tada de lle­gen­des noves i fres­ques, ja en té una d'imme­di­ata a qui vene­rar.

I és que el seu tràgic final estava can­tat. Massa can­tat. El mes pas­sat, Wine­house va anu­lar la seva gira euro­pea (que a l'Estat espa­nyol l'hau­ria dut, el 8 de juliol, a Bil­bao) després d'un polèmic con­cert a Bel­grad. Com en tantíssi­mes altres oca­si­ons, va pujar dalt de l'esce­nari serbi amb una hora de retard, total­ment bor­ratxa, amb un aspecte físic pre­o­cu­pant i sense esma per poder can­tar ni dues estro­fes segui­des de les seves cançons. Des­a­fi­nava escan­da­lo­sa­ment. I el públic la va escri­das­sar sense com­passió. No era això el que espe­ra­ven d'ella els seus fans?

Sí i no, o depèn. La mor­bo­si­tat per veure en directe els seus exces­sos, publi­cats a por­tada dia sí i dia també per la premsa sen­sa­ci­o­na­lista, era tan poderós com la seva veu, vir­tu­osa del soul i del funky, entro­nit­zada mun­di­al­ment a par­tir del seu segon disc, Back to Black (2006), pel qual va rebre sis nomi­na­ci­ons als pre­mis Grammy, de les quals va gua­nyar cinc. Tres anys abans, el 2003, havia publi­cat el seu àlbum de debut, Frank, amb el qual havia demos­trat que la seva era una veu interes­sant i impo­nent, segons alguns crítics com­pa­ra­ble a la de Sarah Vaug­han. Alguns reco­nei­xe­ments ja apun­ta­ven cap aquí, com el Brit Award a la millor artista britànica que va rebre el 2007.

Wine­house ha mort sense con­so­li­dar una car­rera musi­cal pro­me­te­dora, pot­ser la més reve­la­dora dels pri­mers anys del nou mil·lenni. I tot el que li fal­tava per dir als esce­na­ris –molt– li ha sobrat de mala vida. Amy Jade Wine­house, nas­cuda a Lon­dres el 1983 en una família jueva, no serà recor­dada només per la seva veu. La seva agi­tada vida per­so­nal, els seus recur­rents pro­ble­mes legals, la seva addicció a tota classe de dro­gues –en la seva cançó més cone­guda, Rehab, pro­clama la seva rebel·lia per reha­bi­li­tar-se–, el seu mal caràcter auto­des­truc­tiu –s'havia inten­tat suïcidar diver­sos cops– i molt agres­siu, els seus flir­te­jos amb l'anorèxia... Banal i tràgica, un signe del nos­tre temps.