Mascarell reclama el retorn de tots els papers de Salamanca
Generalitat i Estat oficialitzen el retorn de la penúltima remesa de documentació confiscada durant el franquisme
La Comissió de la Dignitat recorda que “no hi ha res a celebrar” fins que tot l'espoli torni a Catalunya
El conseller de Cultura, Ferran Mascarell, i la ministra de Cultura Ángeles González Sinde han presentat aquest dilluns de manera oficial el penúltim lliurament dels papers de Salamanca a Catalunya. Durant l'acte, que s'ha celebrat a l'Arxiu Nacional, el conseller ha reclamat a l'Estat el retorn íntegre del fons documental espoliat a Catalunya i que ha estat emmagatzemat des dels anys 30 a l'arxiu de Salamanca.
El lliurament de les 365 capses i 730 lligalls corresponents a part del material confiscat durant el franquisme és motiu de celebració, però no definitiva, ha assenyalat Mascarell. De totes maneres, el titular de Cultura s'ha mostrat emocionat pel que considera que és un moment històric.
“És un gruix important, significatiu, però no és el total dels documents que espera la societat catalana”, ha manifestat Mascarell. Segons ell, ara falta “una darrera entrega que posarà fi al que representa i el que marca la llei de 2005, i una de les reivindicacions més simbòliques de la història dels últims trenta anys”.
Per la seva banda, la ministra s'ha compromès a fixar un calendari pel retorn definitiu en una reunió que s'ha de celebrar al setembre.
González-Sinde ha assegurat que amb aquesta partida es culmina “un acte de justícia” i s'acaba “amb un estat d'excepció històric”. En aquest sentit, ha recordat que el material retornat són “arxius perfectament registrats” que no tornen “per cap arbitrarietat, sinó perquè són de Catalunya”.
La ministra de Defensa, Carme Chacón, que també ha estat present a l'acte, ha anat més enllà i ha afirmat que avui “seria un bon dia perquè el PP demanés disculpes a Catalunya”. Segons Chacón, ha estat aquest partit el que “ha impedit que dies de dignitat i justícia històriques com el d'avui es poguessin viure abans”.
“Res a celebrar”
En canvi, la Comissió de la Dignitat ha declinat participar en l'acte d'avui perquè considera que “no hi ha res a celebrar” fins que no hagi tornat tot els fons. Segons aquesta organització, que reivindica el lliurament dels documents espoliats pel franquisme als seus legítims propietaris, queden per retornar almenys un 20% dels papers catalans dipositats a l'arxiu de Salamanca.
En aquest sentit, ha rebutjat la versió difosa pel ministeri de Cultura segons la qual només resten pendents de lliurament banderes i altres materials diversos.
El diputat de Solidaritat Catalana al Parlament Toni Strubell ha participat en la protesta de la Comissió de la Dignitat i ha denunciat que “la visita de Sinde i Chacón és un acte propagandístic”.
Al seu torn, Esquerra Republicana ha que la Generalitat i el govern espanyol hagin convertit un “acte de dignitat nacional” en un “espectacle”. Per la formació, la tornada d'aquests documents a Catalunya és un dret de tots els damnificats de la dictadura.