mataró
Una anada a ofici de Santes amb escorta policial
protestes Grups d'indignats escridassen el conseller Felip Puig, convidat a la missa dispositiu La forta presència de policia desllueix el to festiu i solemne de l'acte
L'anunciada presència del conseller d'Interior, Felip Puig, a l'anada a ofici i a la missa de les Santes va prendre tot el protagonisme, tal com s'esperava, a la festa. Potser perquè el dia anterior la pluja va esgarrar bona part dels actes de la tarda i de la nit, molts mataronins no van voler perdre's una de les cites més solemnes de la diada central de la festa major. La cercavila cap a l'ofici va ser multitudinària, de gent però també de policia. Tanta que va aconseguir deslluir-ne el to festiu.
El matí començava mogut de ben d'hora. Mentre al carrer de la Coma mitja dotzena de furgonetes dels Mossos d'Esquadra començaven a descarregar efectius, un grup de joves amb pancartes esperaven el conseller a la porta de l'ajuntament, on l'alcalde, Joan Mora, rebia un per un a tots els regidors i a totes les autoritats convidades, entre les quals també hi va haver la diputada de Bildu, Bakartxo Ruiz. La tensió anava pujant per moments i la presència policial també quan va aparèixer el conseller. La protesta va augmentar de decibels i un cordó de seguretat, com mai s'havia vist, integrat per mossos i policies locals va haver de protegir les autoritats durant tot el trajecte que va des de la Casa Gran i fins a la basílica de Santa Maria. Els protestants no es van cansar de proferir lemes com “Felip Puig, dimissió” o “Felip Puig, marxa de la festa major”, però la cridòria va ser especialment intensa a la plaça de Santa Maria, més concorreguda que en altres ocasions.
Un cop més, els manifestants, ara més nombrosos que davant l'ajuntament, van increpar Puig i, de nou, els agents de la policia van haver de fer un altre cordó amb antidisturbis per obrir pas a la comitiva. Entre empentes i alguna corredissa que no van anar més enllà, es van reproduir escenes incomprensibles com ara el moment en què la policia va barrar el pas a l'Àliga i a la Momerota, dos elements del bestiari mataroní.
L'ambient de fora de l'església contrastava amb la calma de l'interior, ple a vessar com cada any, per escoltar la missa cantada de Mossèn Blanch, que enguany va dirigir el músic Lluís Carné. Un ofici que va ser especialment emotiu per a Joan Barat, que es jubila després de catorze anys com a rector de Santa Maria. El celebrant va tornar a ser el cardenal arquebisbe de Barcelona, Lluís Martínez Sistach, que va reivindicar en l'homilia els valors dels cristianisme i la necessitat que els creients, en una època de cert laïcisme, no amaguin la seva fe. També va lloar la feina incansable que fan moltes parròquies per ajudar els més necessitats en temps de crisi.
Acabada l'eucaristia, els indignats es van posar un altre cop en alerta per tornar a escridassar Felip Puig, que malgrat estar custodiat per policies en tot moment no va perdre la calma. “A alguns no els agrada la manera com estem portant la seguretat pública”, va constatar el màxim responsable del Mossos d'Esquadra, que accepta les crítiques. “Estem en una democràcia i això s'ha d'acceptar”, va dir, tot matisant que li sabia greu per la gent que venia a la festa i que “veu enterbolida l'alegria que hauria d'estar centrada en la ciutat i les tradicions”.
Un dia més amenaçat per la pluja
Tot i la incipient pluja que va començar a caure a primera hora de la tarda, la Passada, el gran acte central d'ahir a la tarda, va sortir puntualment. La cercavila de gegants va ser també multitudinària, però malgrat les ganes de festa de la gent, moltes persones es miraven el cel tot confiant que el mal temps no tornés a fer la guitza i malmetés una altra tarda de festa major, com va passar dimarts. Malgrat que l'amenaça de tempesta semblava que s'esvaïa, la pregunta que es feia tothom era si aguantaria així fins a la nit per poder veure el castell de focs i assistir als concerts del passeig Marítim. L'organització va assegurar ahir que si no és que plou a les onze de la nit, quan han de començar els focs, l'acte no se suspendrà perquè tot ja s'havia muntat i protegit. Sigui com sigui aquestes Santes estan sent força atípiques per culpa de la meteorologia.