De la guerra dialèctica als trets reals
La congressista nord-americana Gabrielle Giffords es debatia ahir entre la vida i la mort en un hospital de Tucson, Arizona, i sis persones més van perdre la vida en ser tirotejades mentre participaven en un acte polític. L'agressor va ser un jove de 22 anys contrari a les idees progressistes de la congressista demòcrata, defensora de la reforma migratòria, la recerca amb cèl·lules mare i les fonts d'energia alternativa. Giffords ja havia patit atacs a la seva oficina electoral quan es va aprovar la reforma sanitària d'Obama.
A Arizona hi ha un clima polític molt tens, que s'ha anat escampat a d'altres zones dels Estats Units, fruit dels discursos radicals dels ultraconservadors del Tea Party, que veuen en el govern federal demòcrata una amenaça per als valors “autèntics dels EUA”. Des dels mitjans de comunicació més conservadors fa temps que es llancen alegrement proclames incendiàries que poden tenir conseqüències devastadores. Un sistema de fer periodisme que s'ha exportat amb facilitat a d'altres països d'arreu del món, malauradament amb força èxit.
Els polítics han de ser conscients que les seves declaracions i actituds poden atiar odis o servir d'exemple cívic. Malauradament, sembla que s'ha imposat més aquest estil més salvatge de la política, principalment als Estats Units. En un país amb una gran quantitat d'armes de foc en mans de la població, que acabés passant una tragèdia com la de Tucson només era qüestió de temps. S'ha d'aclarir qui i què va motivar el jove Jared Laughner a cometre un acte criminal com aquest, però alhora cal que la classe política propensa a assenyalar amb el dit altres persones com a culpables de tots els mals del país prenguin consciència de les repercussions que poden tenir actituds com aquesta. Com va dir poc després de l'atemptat el mateix Obama, “un acte de violència tan mancat de sentit i tan terrible no ha de tenir lloc en una societat lliure”.