Opinió

LA TRIBUNA

Què passa amb el català?

La normalitat lingüística i cultural només es podrà aconseguir amb un govern plenament lliure

La llengua serveix per comunicar-nos, amb convivència pacífica, sense estridències socials, ja sigui per expressar sentiments, coneixements tècnics, bellesa; ras i curt: la llengua ens hauria de servir per humanitzar la societat i no pas per fer-la mesella, o com a excusa per fomentar conflictes rudement partidistes.

Avui 20 de novembre del 2010, a Vilassar de Dalt es fa un debat sobre el català des de diversos punts de vista: legals, socials, institucionals i lingüístics. Sobren raons per creure que la llengua, ara com ara, no pot avançar només amb accions de govern. Tan sols un exemple: el dia 3 de juliol del 2009 trenta membres del Consell Social de la Llengua Catalana van adreçar una demanda oficial al president del Consell, el Sr. Montilla, davant la qual no hi ha hagut cap resposta oficial. La demanda: debatre la situació i el futur del català a partir d'un annex, que diu “sembla que la normalització del català no pugui avançar més perquè ha topat amb un sostre polític: nosaltres pensem que els esforços continuats del Govern de Catalunya per la normalització del català no són prou eficaços perquè no qüestionen d'una manera prou enèrgica la subordinació de Catalunya, i del seu idioma, dins el Regne d'Espanya [...] La llengua catalana només serà normal a Catalunya si els seus Parlament i Govern són políticament sobirans en tots els àmbits i no sotmesos, en les seves decisions polítiques, a cap altre poder legislatiu o executiu que el poble de Catalunya no hagi acceptat lliurement”. La llengua, doncs, també necessita accions populars, de la societat civil, com ara les que s'han organitzat a través del Dret a Decidir, les consultes populars que s'han estès arreu del país.

La sentència del Constitucional, promoguda pel Partit Popular, ha obert la porta per recórrer contra qualsevol reglament o decret que insinuï tímidament l'ús preferent del català. El trilingüisme a Catalunya, si comptem l'aranès, s'ha de contemplar des d'una mirada surrealista si hem de fer cas de la sentència del Constitucional, segons la qual saber català en el seu territori no és un deure per a la ciutadania, sinó tan sols un dret.

Aquesta condició legal fa anys i panys que es pot veure reflectida en la qualitat de la llengua. ¿Com es parla el català? En el pla fonètic, ensordim els homes i les dones, menxem com si manxéssim, entrem en un despatx obert com si fos un despatx tancat. En el pla sintàctic, el cel se'ns cau al damunt en lloc que ens hi caigui només, tenim que pagar com a ciutadans de segona en lloc d'haver de pagar i prou, obrim a les vuit i mitja en lloc de fer-ho a dos quarts de nou, donem petons en lloc de fer-ne, estem al menjador en lloc de ser-hi, ens donen ganes de protestar en lloc que ens en vinguin ganes. En el pla fraseològic o del lèxic, hasta inclús tenim dret a parlar en català en lloc fins i tot hi tenim dret; des de luego, la sentència ens ha encongit en lloc de no cal dir que la sentència ens ha encongit, tenim la llengua suelta en lloc de tenir-la llarga o ens n'anem pitant en lloc d'anar-nos-en volant...

Sumar esforços

El debat és a Vilassar de Dalt, un poble petit demogràficament, i un gran poble en iniciatives culturals, que acull no tan sols els mateixos vilatans, sinó tota la ciutadania d'aquest gran país que és Catalunya, perquè aquestes reflexions sobre la llengua sempre volen sumar esforços, que ja han liderat milers d'entitats per dignificar la llengua i mai per fer-la servir com a instrument de divisió o de partidismes mal entesos.

Fa trenta-cinc anys que va morir el gran dictador, i en fa trenta-un que tenim un autogovern, però les quotes de normalitat lingüística i cultural només es podran aconseguir amb un govern plenament lliure dels embats d'una Espanya que ens vol només folklòrica, és a dir morta. I davant d'aquestes pretensions finals de l'Estat, volem un país que visqui lliure i amb plena sobirania. Altrament, no serem.

Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.