Articles

S'ha d'acabar amb els

complexos i les innocències

Fer país, nació i, ara, estat

“El pujolisme va actuar per fer avançar el catalanisme i, fins i tot, el nacionalisme, però no va saber encapçalar el canvi cap a la sobirania nacional”

Aquest any 2011 farà més de qua­ranta-cinc anys que em dedico, amb més o menys eficàcia, a l'acció política, en el camp, pri­mer, del cata­la­nisme, després del naci­o­na­lisme i, des de fa uns anys, de l'inde­pen­den­tisme. He de dir, però, que sem­pre he tin­gut clar que una nació mai és lliure si no és ple­na­ment sobi­rana.

Durant la llarga nit del fran­quisme, des de l'exili i des de l'inte­rior, es va resis­tir amb mol­tes difi­cul­tats i sense les infra­es­truc­tu­res i l'orga­nit­zació que, per exem­ple, va tenir la resistència a Euskadi. Però el Front Naci­o­nal de Cata­lu­nya (FNC), el Par­tit Soci­a­lista Uni­fi­cat de Cata­lu­nya (PSUC) i altres for­ces polítiques man­tin­gue­ren una lluita clan­des­tina que tenia com a objec­tiu la recu­pe­ració de la lli­ber­tat naci­o­nal de Cata­lu­nya i les seves lli­ber­tats democràtiques. A la dar­rera fase, l'Assem­blea de Cata­lu­nya, amb el movi­ment obrer, va aju­dar a fer que el país sortís de la tene­bra del fran­quisme i tingués objec­tius clars: lli­ber­tat, amnis­tia i esta­tut d'auto­no­mia. I durant aquesta última fase del fran­quisme, des de la soci­e­tat civil i el món cul­tu­ral, s'arti­cu­la­ren for­mes de fer país en les quals tin­gue­ren una gran importància per­so­nes com Jordi Pujol, Jaume Casa­jo­ana, Josep Benet o Joa­quim Triadú, entre mol­tes d'altres.

Els pri­mers anys del post­fran­quisme, doncs, ens dedicàrem a fer país car aquest estava des­fet, a recu­pe­rar la dig­ni­tat de la nos­tra llen­gua, cul­tura, tra­di­ci­ons, vida asso­ci­a­tiva, etcètera. Això, fona­men­tal­ment, es va fer mit­jançant cam­pa­nyes com foren, entre d'altres, el català a l'escola, el volem l'esta­tut o volem bis­bes cata­lans. Totes elles sen­si­bi­lit­za­ren el nos­tre poble, que començava a cami­nar i a gau­dir d'un Esta­tut fet en el marc d'una Cons­ti­tució que mai hauríem d'haver accep­tat, però que l'equi­li­bri de for­ces d'aquell moment ens va obli­gar a aca­tar.

D'aquesta etapa també són la majo­ria de les for­ces polítiques actu­als, algu­nes amb arrels històriques d'abans del fran­quisme, com ERC i Unió Democràtica, i la potent expressió de fer país, que fou la màxima de CDC, o sigui, del pujo­lisme. Aquesta força política i el seu màxim líder, Jordi Pujol, tenen la res­pon­sa­bi­li­tat històrica dels aspec­tes clars i fos­cos del fer país, d'haver recu­pe­rat la paraula naci­o­na­lisme, però també d'haver admès un estat de les auto­no­mies que s'ha con­ver­tit en una gàbia per a Cata­lu­nya i Euskadi i haver accep­tat la defi­nició de naci­o­na­lis­tes només per a cata­lans i bas­cos, i gallecs, a tot esti­rar, i, d'altra banda, per­me­tre que la immensa majo­ria dels pobles de l'estat no enten­gues­sin que hi havia un naci­o­na­lisme pre­pon­de­rant, assi­mi­la­dor i majo­ri­tari, que era l'espa­nyol. Aquesta etapa va estar plena d'encerts i avenços, com per exem­ple en el camp de la llen­gua, amb la immersió lingüística a l'escola i la Cor­po­ració Cata­lana de Ràdio i Tele­visió, amb el seu vai­xell insígnia TV3 i Cata­lu­nya Ràdio, o, d'altra banda, els Mos­sos d'Esqua­dra, una autèntica poli­cia inte­gral per a Cata­lu­nya. Però també hi hagué grans equi­vo­ca­ci­ons. Una de les més fla­grants fou l'accep­tació, per part dels nos­tres diri­gents polítics, que se'ls digués que tenien sen­tit d'estat quan es refe­rien a Espa­nya i que, per con­tra, mai en tin­gue­ren envers Cata­lu­nya.

Hi va haver, doncs, una pri­mera etapa plena de per­so­nes, asso­ci­a­ci­ons, par­tits i enti­tats, que amb gran patri­o­tisme varen fer país. Després, en els vint-i-tres anys del pujo­lisme, es va començar a avançar en l'expressió de naci­o­na­lisme, però sem­pre supe­di­tada a l'estat, a la dependència d'Espa­nya i amb una ani­mad­versió, fins i tot menys­preu, per tots aquells que es mani­fes­ta­ven inde­pen­den­tis­tes. Així actu­a­ren les for­ces majo­ritàries del cata­la­nisme, que van dei­xar de banda, o apar­ta­des, per­so­nes i sec­tors que es mani­fes­ta­ven ober­ta­ment inde­pen­den­tis­tes. Era una xacra, deien, que calia extir­par o dei­xar en el tes­ti­mo­ni­a­lisme de dues mani­fes­ta­ci­ons a l'any: l'Onze de Setem­bre i el 23 d'abril. Els poders públics i l'esta­blish­ment tenien por que Cata­lu­nya s'enco­manés d'Euskadi i la seva lluita revo­lu­cionària, que ja ens havia donat alguna sor­presa.

El pujo­lisme va actuar per fer avançar el cata­la­nisme i, fins i tot, el naci­o­na­lisme, però no va saber encapçalar el canvi cap a la sobi­ra­nia naci­o­nal. Això sols ha estat pos­si­ble per l'acció d'innu­me­ra­bles per­so­nes inde­pen­dents, intel·lec­tu­als a nivell per­so­nal i els líders d'ERC: Àngel Colom, Josep-Lluís Carod-Rovira, Joan Puig­cercós, Jordi Car­bo­nell... Ells tenen el mèrit històric, que ningú mai no podrà negar, d'haver col·locat l'inde­pen­den­tisme en la nor­ma­li­tat democràtica de la soci­e­tat cata­lana, cosa que ha permès que sortís de l'armari un inde­pen­den­tisme latent a CiU, ICV-EUiA i en sec­tors mino­ri­ta­ris del PSC. Un inde­pen­den­tisme que té més força i con­tundència entre les noves gene­ra­ci­ons del post­fran­quisme, for­ma­des ja a l'escola cata­lana i lluny dels tics, les pors i els com­ple­xos here­tats del fran­quisme.

D'aquí a uns anys, també es veu­ran en posi­tiu, mal­grat els molts errors i el fracàs final, les dues eta­pes del govern tri­par­tit a la Gene­ra­li­tat, que, amb dos per­so­nat­ges dife­rents, Pas­qual Mara­gall i José Mon­ti­lla, han permès a l'inde­pen­den­tisme fer el salt més impor­tant i el pas enda­vant més con­tun­dent de la seva història recent. Ara, després de les nos­tres últi­mes elec­ci­ons naci­o­nals, el pas­sat 28-N, l'indis­cu­ti­ble gua­nya­dor, Artur Mas, va fer una encer­tada defi­nició: som a la “tran­sició naci­o­nal”. Doncs bé, hi estic d'acord. I el mateix pre­si­dent anà més enllà, en la seva presa de pos­sessió, ja que va pro­me­tre el càrrec de 129è pre­si­dent de la Gene­ra­li­tat de Cata­lu­nya dei­xant clar que pro­me­tia fer allò que li demanés el poble de Cata­lu­nya. I a més, que no posava límits a aquesta tran­sició naci­o­nal.

Si bé és cert que les elec­ci­ons del 28-N no eren un referèndum per la inde­pendència i que el govern dels “pos­si­bles”, que ha fet el pre­si­dent Artur Mas, no és un govern per por­tar-nos a la inde­pendència, sí que cal dir que és hora de dei­xar a part fer país i la nació i que el que ara toca és cons­truir estat.

Cal, doncs, que apren­guem dels errors del pas­sat i enten­guem que l'entelèquia de l'estat de les auto­no­mies, el fede­ra­lisme, el con­fe­de­ra­lisme... no caben a l'Espa­nya actual, que se sent forta, cohe­si­o­nada naci­o­nal­ment i que no té cap volun­tat de ser plu­ral. Cal, per tant, que els cata­lans i les cata­la­nes enten­guem d'una vegada que no podem seguir reme­nant la qüestió d'Espa­nya. Hem estat prop de qua­ranta anys per­duts fent-ho i el resul­tat és evi­dent: l'espoli fis­cal de Cata­lu­nya i la impos­si­bi­li­tat de desen­vo­lu­par un model econòmic, finan­cer i polític que ens col·loqui com a actors inde­pen­dents en aquesta Europa unida que estem cons­truint amb grans difi­cul­tats.

El pre­si­dent Artur Mas té un gran repte: enfron­tar-se a una crisi econòmica i, diguem-ho també, a un estat que uti­lit­zarà tots els seus apa­rells i si convé les cla­ve­gue­res per con­ti­nuar-nos man­te­nint cap­tius i espo­li­ats.

Amb cor­di­a­li­tat, sense violència física ni ver­bal, però amb fer­mesa, cal cons­truir ara mateix els apa­rells d'estat propi que puguin com­ba­tre aquells apa­rells que tenim en con­tra. S'ha d'aca­bar amb els com­ple­xos i les innocències.

Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.