Articles

Xocolata espessa

El federalisme impossible

Cada cop que les rela­ci­ons Cata­lu­nya-Espa­nya es ten­sen, sur­ten veus que defen­sen l'alter­na­tiva fede­ral com a solució al cen­tra­lisme i la invo­lució autonòmica. Els resul­tats cone­guts ahir del Baròmetre d'Opinió Política mos­tren més par­ti­da­ris de la via fede­ral que de la inde­pendència. Cal saber, però, que és més pro­ba­ble una invasió alienígena que una Espa­nya fede­ral.

El sis­tema fede­ral par­teix d'una pre­missa que l'Espa­nya de matriu cas­te­llana no pot assi­mi­lar: el poder per­tany als mem­bres de la fede­ració, que cedei­xen al govern cen­tral una sèrie de facul­tats i poders deter­mi­nats. En una fede­ració, totes les com­petències que no s'hagin cedit expres­sa­ment al govern cen­tral res­ten en mans de les regi­ons, estats o lands que la com­po­nen, que sem­pre són pre­e­xis­tents a la fede­ració.

Espa­nya és un estat uni­tari par­ci­al­ment des­cen­tra­lit­zat. Res a veure amb un sis­tema fede­ral. Totes les com­petències per­ta­nyen a l'estat cen­tral, que cedeix per lliure volun­tat les que cre­gui con­ve­ni­ent a les comu­ni­tats autònomes, sim­ples divi­si­ons admi­nis­tra­ti­ves. La sentència del Cons­ti­tu­ci­o­nal va dei­xar-ho clar. Per això l'Esta­tut no emana de la sobi­ra­nia del poble de Cata­lu­nya, perquè tal cosa no exis­teix en l'orde­na­ment cons­ti­tu­ci­o­nal, que només reco­neix la sobi­ra­nia unitària del poble espa­nyol. Pel mateix motiu els Esta­tuts són lleis orgàniques de les Corts espa­nyo­les. Els Par­la­ments autonòmics apro­ven sim­ples pro­pos­tes, sot­me­ses a les ribo­ta­des de Madrid.

En una fede­ració, en canvi, el poder cir­cula de la perifèria al cen­tre, i el govern cen­tral no pot mai assu­mir cap com­petència no cedida expres­sa­ment (pen­sem en la recap­tació d'impos­tos, per exem­ple). En un estat uni­tari com l'espa­nyol, el poder cir­cula des del cen­tre a la perifèria, i pot tor­nar cap al cen­tre sem­pre que es vul­gui. Sovint veiem casos, com les com­petències en matèria portuària, que van ser arren­ca­des a Madrid en temps del peix al cove pujolià, per ser recu­pe­ra­des fàcil­ment per Madrid més tard, amb una sim­ple norma apro­vada pel PSOE i el PP.

En la con­cepció borbònica de l'estat no hi ha lloc per a un sis­tema fede­ral. Podem arri­bar a un grau ele­vat de des­cen­tra­lit­zació, però els poders seran sem­pre titu­la­ri­tat de l'estat cen­tral, que els cedeix gra­ci­o­sa­ment i rever­si­ble a les auto­no­mies.

L'adopció d'un model fede­ral impli­ca­ria sen­zi­lla­ment dero­gar la cons­ti­tució i redac­tar-ne una de nova que reco­ne­gui els poders ori­gi­na­ris i pre­e­xis­tents de les parts que com­po­nen Espa­nya. Abans arri­ba­ran els extra­ter­res­tres.

Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.