cultura
ELVIRA VÁZQUEZ
EMPRESÀRIA
«El nou El Molino tindrà més talent i creativitat, però també vedets»
És tota passió i tenacitat. Potser per això aquesta empresària ha fet una aposta d'alt risc com és transformar l'històric El Molino de Barcelona en un nou local que programarà múltiples propostes culturals de petit format. Sense oblidar, és clar, les vedets. Perquè El Molino sempre serà El Molino.
En un context econòmic com l'actual, la recuperació d'El Molino és una aventura empresarial o una bogeria romàntica?
–«És una mica de tot. Aquest és un projecte que va arrencar ja fa dotze anys, i que ha costat moltíssim tirar endavant. Vam assumir un risc molt gran, però a mi em va apassionar la possibilitat que aquesta iniciativa pogués ajudar a transformar els barris del seu entorn. Això ens ha obligat a fer un projecte professional, seriós, sostenible, viable i, a molt llarg termini, rendible. I per poder fer El Molino viable, ateses les seves reduïdes dimensions, haurà d'estar obert bona part del dia. Per això oferirem una programació molt diversa creant un nou concepte, que recuperi l'essència històrica del local però que, alhora, ens obligarà a ser molt contemporanis en tot allò que fem. Volem un El Molino útil per a la ciutat, ja que no hi ha espais per a espectacles de petit format. I nosaltres volem donar aixopluc a aquests artistes.»
–Però molta gent encara associa El Molino a una determinada època i context cultural avui ja superat, com s'actualitzarà aquesta proposta cultural?
–«Doncs sent molt contemporanis i incorporant molt talent. Les Mama Chicho van posar fi a El Molino. En el moment que el destape va arribar a la televisió, molta gent va deixar d'anar-hi. Estem parlant de fer un espai que serà molt modern, amb un edifici intel·ligent i que tindrà tot el que no tenia l'antic El Molino. Aquella època li va donar una imatge, una essència, que ha traspassat a diverses generacions. I ara tot el món entén que El Molino no pot ser el que va ser, perquè no seria viable. Però ens hem de quedar amb el millor del que va ser, com ara la il·lusió que ha expressat molta gent per recuperar-lo.»
–O sigui més creativitat i menys vedets?
–«Més creativitat i més talent, però també vedets. El music-hall o les varietés que es feien a El Molino són gèneres que estan esgotats, però això no vol dir que les artistes que feien aquests espectacles no puguin fer una altra cosa. Hi ha gent com Yolanda Ramos, una de les últimes vedets que va tenir el local i que ara està triomfant a la televisió, a qui li fa il·lusió fer alguna cosa, el que sigui, al nou El Molino. I això m'emociona.»
–A banda de plantejar la recuperació d'El Molino vostè també s'ha posat al capdavant d'un moviment social per revitalitzar tot el Paral·lel. Aquest espai pot tornar a tenir la centralitat que ha perdut?
–«No en tinc cap mena de dubte. Ni els polítics que ara governen, o els que ho puguin fer en un futur, no es poden permetre no tenir en compte aquest espai tan estratègic. Primer perquè tindrà dos nous teatres, sense comptar el que pugui passar amb l'Arnau. El Paral·lel és un eix estratègic, ja que està situat entre la fira i el port, i ignorar-ho seria un error. A més, a través de la fundació que tenim ja hem firmat un conveni per desenvolupar un pla estratègic. I en això ja hi estem treballant. Aquest serà un projecte molt més important del que ara molts s'imaginen, ja que, per exemple, generarà molta ocupació o crearà nous equipaments.»
–Un dels aspectes més interessants d'aquesta proposta és que està liderada per la societat civil, no?
–«A Catalunya i a Barcelona hi ha molts antecedents on la societat civil, o els empresaris directament, s'han mullat. Almenys aquesta és la meva vocació. Jo no sé estar en una empresa que no tingui una implicació social. I n'estic molt orgullosa.»
–I no hauria de ser l'administració qui exercís aquest lideratge?
–«Els empresaris també tenim l'obligació d'estar compromesos. Ara bé, el que sí que ha de canviar són les formes de l'administració, que ha de ser molt més receptiva a les propostes que li fa la societat. Hem de ser més crítics, però també ens hem d'implicar més. No podem anar cadascú pel seu costat, perquè es perden moltes energies. Però, això sí, cal ser rigorosos a l'hora de gestionar els diners públics i valorar, també, les coses que funcionen a la ciutat.»
Escriure un comentari
Identificar-me.
Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar.
Vull ser usuari verificat.
Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
Enllaços relacionats
Notícies de ...
Publicat a
- El Punt. Barcelonès Nord 07-07-2010, Pàgina 14
- El Punt. Barcelona 07-07-2010, Pàgina 14
- El Punt. Camp de Tarragona 07-07-2010, Pàgina 14
- El Punt. Comarques Gironines 07-07-2010, Pàgina 17
- El Punt. Penedès 07-07-2010, Pàgina 14
- El Punt. Maresme 07-07-2010, Pàgina 14
- El Punt. Vallès Occidental 07-07-2010, Pàgina 14