Cultura

L'IEC fixa en un 55% els catalans que utilitzen el català com llengua habitual

A principis del segle XX al voltant del 70-80% dels catalans utilitzaven el català com a llengua habitual

L'Ins­ti­tut d'Estu­dis Cata­lans (IEC) ha fixat el per­cen­tatge dels cata­lans que s'expres­sen habi­tu­al­ment en català al vol­tant del 50-55%, durant la cele­bració d'un sim­posi inter­na­ci­o­nal que reu­neix aquests dies a Bar­ce­lona més de 120 experts que ana­lit­zen l'evo­lució del català durant el segle XX.
El coor­di­na­dor del sim­posi -orga­nit­zat en el marc del cen­te­nari de l'IEC-, Fran­cesc Vall­verdú, ha des­ta­cat que aquest per­cen­tatge del 50-55% va ser supe­rior a prin­cipi del segle XX, quan al vol­tant del 70-80% dels cata­lans uti­lit­za­ven el català com a llen­gua habi­tual.

Vall­verdú ha expli­cat que la xifra aug­menta fins al 60% si es con­si­dera quin per­cen­tatge sap par­lar català, encara que no l'usi habi­tu­al­ment, i en tot cas ha con­si­de­rat que una xifra d'ús habi­tual al vol­tant del 50% és "bona".

El coor­di­na­dor del sim­posi ha comen­tat com a punt posi­tiu que "els cata­la­no­par­lants trans­me­ten la seva llen­gua" i ha fixat en un 11% la xifra de població cata­lana que par­lava cas­tellà amb els seus pares però en canvi amb els seus fills ho fa en català.

Vall­verdú ha rela­ci­o­nat la dis­mi­nució dels par­lants en català des de l'inici del segle XX amb la immi­gració, i ha asse­nya­lat que actu­al­ment hi ha una "situ­ació demogràfica com­pli­cada per al català", si bé ha cons­tata un "progrés cons­tant de presència pública" que ha por­tat al català en con­ver­tir-se en una "llen­gua de ple ús".

El res­pon­sa­ble del sim­posi ha fixat com a punts negres per a la llen­gua cata­lana la dic­ta­dura de Primo de Rivera i la de Franco, si bé ha dis­tin­git entre les dues i ha asse­nya­lat que la dic­ta­dura fran­quista "va ser el cop més dur en la història del català".

En l'apar­tat dels rep­tes, Vall­verdú ha asse­nya­lat la nova immi­gració i un món cada vegada més glo­ba­lit­zat com els prin­ci­pals pro­ble­mes per al futur del català.

Per superar-los, ha asse­gu­rat que la solució passa per una Cata­lu­nya que "dis­posi ple­na­ment de les pos­si­bi­li­tats d'aco­llir a la nova immi­gració".

Vall­verdú ha posat de relleu les "con­tra­dic­ci­ons" de la glo­ba­lit­zació, després d'expli­car que el català és el vintè idi­oma més uti­lit­zat a la xarxa.

Res­pecte a les acu­sa­ci­ons abo­ca­des des d'alguns sec­tors pel que fa a la impo­sició del català a les esco­les en detri­ment del cas­tellà, Vall­verdú ha asse­nya­lat que és "men­tida", i que només poden pro­ce­dir de "gent que té una con­cepció d'un estat-nació mono­lingüe", ja que "és el català el que neces­sita ajuda".
Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.